Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Plaatsen monument op graf zonder toestemming rechthebbende

28 januari 2018

Vraag nummer: 53552

Geachte mr. van der Putten,

Mijn man is in mei 2015 overleden.Voor zijn overlijden hebben wij samen met iemand van de uitvaartorganisatie gesproken over de inrichting van zijn graf.Het moest een soort natuurgraf worden.Dit wilde hij zelf graag.
Nu heeft mijn schoonfamilie,waar ik al jaren gebrouilleerd mee ben,tot 2x toe de planten eruit gerukt en dierbare persoonlijke dingetjes weggegooid.
Een paar weken geleden kwamen zij opeens met het verzoek om een monument(een grote marmeren zerk met grote grondplaat) te plaatsen.
Dit ging via via,want ze weigerden om met mij te spreken ondanks mijn verzoek.
De steenhouwer was al geweest om te meten.Ik heb hier uiteraard geen vergunning voor afgegeven.
Enkele dagen later kwam ik bij het graf en zag dat er 12 stenen banden lagen.Er was nog iemand in het rouwcentrum en die heeft de banden weg laten halen.Ook heb ik bij de politie hier melding van gedaan.
Eergisteren was mijn zoon bij het graf en zag dat het kruis wat wij erop geplaatst hebben helemaal losgewrikt was.
Vandaag zijn mijn zonen naar het graf gegaan om het kruis weer vast te zetten.
En u raadt het waarschijnlijk al........er stond een monument op.Weliswaar geen grafbedekkend monument maar wel zeer storend.
Mijn zonen zijn naar het uitvaartcentrum gelopen om melding te maken.Toevallig kwam de persoon in kwestie net aangereden.Mijn oudste zoon is toen naar hem toe gegaan.
Hij greep hem bij zijn jas en dat deed mijn zoon toen ook.Mijn jongste zoon heeft hen uit elkaar gehaald en probeerde de boel te sussen.
Mijn zwager bedreigde mijn zonen toen.Als wij het lef zouden hebben het monument te verwijderen zou hij zijn vrienden,een advocaat en facebook erbij halen.
Deze man is mijns inziens behoorlijk de weg kwijt,maar hij kan wel vreselijk agressief worden.

Kunt u mij advies geven welke stappen ik moet ondernemen?
Wij willen dat onze man/vader eindelijk eens de rust en het respect krijgt dat hij verdient.

Bij voorbaat bedankt voor uw moeite.

Hoogachtend,

Yolanda Baegen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U hoeft deze kwestie niet zelf op te lossen. Bij bijna elke begraafplaats is een vergunning nodig voor het plaatsen van een monument. Alleen de rechthebbende op het graf kan een vergunning aanvragen. Als u niet wilt dat de schoonfamilie een monument plaatst, kan zij geen vergunning krijgen. U kunt van de begraafplaatshouder eisen dat deze optreedt tegen een zonder vergunning geplaatst monument en dat laat verwijderen.

Van bedreiging en intimidatie moet telkens meteen melding worden gedaan bij de politie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder