Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opgraven en cremeren zoontje (vanwege rotzooi op graf)

1 november 2020

Vraag nummer: 61876

Onze zoon is helaas stil geboren op 7 oktober j.l. en begraven op 10 oktober j.l.
Op 12 oktober troffen wij helaas een grote rotzooi aan op het grafje van onze zoon, 15 oktober waren er dingen van het grafje verdwenen en 21 oktober was er weer 1 grote rotzooi dat wil zeggen alsof er een orkaan over het grafje was geraasd en alles lag overal op het kinderveld met uitzondering van op het grafje.
Dit 3x meemaken in 3 weken tijd is heel emotioneel en wij durven steeds minder naar het grafje te gaan bang dat wij weer rotzooi aantreffen.
Nu vragen wij ons af is het mogelijk om onze zoon op te graven en hem te laten cremeren zodat hij bij ons in huis staat en er niemand meer aan zijn grafje kan komen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Allereerst gecondoleerd. Dit is ontstellend triest.

Ja, u kunt uw zoon laten opgraven en cremeren. Dat kan met vergunning van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Zo'n vergunning wordt in de regel gegeven binnen 2 maanden na de begrafenis. Ik zou u adviseren, om, als u dit overweegt, dit nog deze maand te regelen.
De vergunning moet schriftelijk worden aangevraagd bij de burgemeester. Vaak is het handig om van tevoren even met de juiste afdeling van het gemeentehuis te bellen, of om het met de beheerder van de begraafplaats te bespreken.

Eigenlijk zou ik u willen adviseren om uw ervaringen nu meteen met de beheerder van de begraafplaats te delen. Waarom is het zo'n rotzooi en wat kan de reden zijn? Storm? Hebt u dingen op het graf gelegd die makkelijk wegwaaien? Waren er andere kinderen zonder toezicht op het kinderveld? Of ouders die niet op hun kinderen letten en kinderen die aan het spelen waren? Waren het dieren? Is het altijd zo?

Bespreek het eerst met de beheerder van de begraafplaats. Maak een afspraak met hem of haar en kijk samen naar het kinderveld.

Misschien is er een oplossing. Als er geen goede oplossing is, kunt u deze maand de opgraving aanvragen. Als u aarzelt hoe dat zou moeten, zou ik het voor u kunnen doen.

Zie ook eerdere vragen en antwoorden over opgraven en cremeren in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder