Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opeisen grafsteen broer (graf is 16 jaar geleden geruimd)


14 september 2018

Vraag nummer: 56110

Hallo Meneer van der Putten, Mijn broer zijn graf is 16 jaar geleden geruimd. Toen wilde niemand de grafsteen hebben en wilde wij ( 3 zussen ) er iets van laten maken. Dit is helaas nog niet ervan gekomen door div omstandigheden. Nu heeft mijn toenmalige schoonzus op een foto de grafsteen zien staan die zolang bij mij staat. Ze dreigt nu met politie omdat ze zegt recht te hebben op die grafsteen voor haar zoon die inmiddels 35 jaar oud is terwijl ze er toen afstand van heeft gedaan. Wat voor recht heeft ze hier nog op?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vroegere schoonzus kan de politie niet op u afsturen, omdat u niets gestolen hebt.

Als zij aanspraak had willen maken op de grafsteen, had ze dat 16 jaar geleden moeten doen. Niet bij u, maar bij de begraafplaatshouder. Een grafsteen van een geruimd graf heeft normaal gesproken geen enkele geldelijke waarde, alleen sentimentele waarde. Uw ex-schoonzus heeft 16 jaar niets gedaan en heeft geen enkel recht. Ze heeft destijds feitelijk afstand gedaan van het monument; indertijd had in principe iedereen die oude steen kunnen meenemen.

Stel dat iemand niet vrijwillig afstand had gedaan maar rechten op de steen had willen houden, dan zijn diens eventuele aanspraken na 5 jaar verlopen. Zulke vorderingen verjaren namelijk na 5 jaar.

Kortom, uw ex-schoonzus heeft geen recht. Helemaal niets.

Bij mij dringt de gedachte zich op dat uw ex-schoonzus nu boos is omdat zij zich eigenlijk schaamt. Omdat u en uw zussen wel de moeite hebben genomen om de grafsteen te bewaren en zij zelf niet. Maar misschien slaat die gedachte nergens op. Vertel het haar maar niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >