Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onderhoudsplicht gedenkteken voor onbepaalde tijd


2 september 2009

Vraag nummer: 6838  (oude nummer: 13721)

Geachte heer vd Putten
Mijn vraag betreft ‘onderhoudsverplichting van een vervangen grafsteen’. In 1968 is een gedenkteken (grafsteen) geplaatst voor onbepaalde tijd. In 2007 is er een wijziging ontstaan, is er iemand in het graf bij begraven, de oude grafsteen dat voor onbepaalde tijd is afgekocht is door de erven verwijderd en er is per 15 oktober 2007 vergunning verleend voor een geheel andere nieuwe grafsteen en deze is geplaatst in 2007 (na verzoek door erven). Op diezelfde dag, 15 oktober 2007 is er een brief uitgegaan betreffende onderhoudsverplichting van de nieuwe geplaatste grafsteen. Omdat er een geheel nieuwe situatie is gecreëerd doordat er een ‘andere’, grafsteen is geplaatst zijn er kosten in rekening gebracht voor onderhoudsverplichting.
Nu schrijven de erven dat er in 1968 een voorwerp (steen) is geplaatst voor onbepaalde en dat er in de verordening uit 1968 niet stond geschreven dat ‘er indien het grafsteen vervangen zou worden er opnieuw kosten in rekening zou komen’. Ze willen niet betalen en zijn overgegaan naar rechtshulp.
Mijn vraag is het volgende; Wie heeft juridisch gezien hier gelijk en wat betekend de term ‘ onbepaalde tijd’ in deze situatie. En is het voldoende dat (op dezelfde dag ) op 15 oktober 2007 de erven voldoene zijn geïnformeerd over de nieuwe onderhoudsverplichting. Wat kunnen wij doen, ze trachten over te gaan via de gerechtelijke procedures.
Bij voorbaat mijn dank voor uw antwoord.

gemeente XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik ken de beheersverordening van uw gemeentelijke begraafplaats niet, maar het lijkt me uiterst onwaarschijnlijk dat een nieuwe onderhoudsverplichting kan ontstaan door het vervangen van een bestaande grafsteen. Als in het verleden het onderhoud van een grafmonument is afgekocht, loopt dat mijns inziens in principe gewoon door als het monument wordt vervangen door een nieuw monument.

Het betalen van onderhoud is gewoonlijk nooit gekoppeld aan een bepaalde unieke steen, maar aan het hebben van een steen op het graf. Die steen kan gedurende de looptijd van een graf 'tussentijds' een of meer malen vervangen worden door een nieuw exemplaar. Om welke reden dan ook.

Ik zou als rechthebbende ook zeker bezwaar maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >