Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onderhoud grafsteen van voorouders


2 september 2003

Vraag nummer: 2442  (oude nummer: 2999)

Het kerkhof waar mijn over, over-grootouders, oud-oud ooms en -tantes uit 1800 tot 1900 liggen begraven, wil dat wij als achter-achter-kleinkinderen de grafstenen die verzakt zijn opnieuw recht laten leggen, de stenen schoonmaken en de letters opnieuw zwart laten maken. We hebben een offerte ontvangen dit gaat meer dan duizend euro kosten.
Zijn wij als verre achterverwanten verplicht tot dit onderhoud? De grafrechten behoren kennelijk de familie toe.
Graag uw reactie.

Antwoord:

Geachte heer,

Als u rechthebbende bent, bent u verplicht om de grafmonumenten in goede staat te houden. Als u geen rechthebbende bent, hebt u geen enkele verplichting. Het gaat immers om een contract en men is alleen gebonden als men contractpartij is.

Maar als er geen rechthebbende van de graven meer is en/of niemand anders de graven in goede staat houdt, kunnen de rechten op de graven vervallen worden verklaard.
Dat laatste kan op grond van artikel 28, lid 4 t/m 7, van de Wet op de lijkbezorging. En vaak bevat ook een beheersreglement van een kerkhof voorschriften terzake.

Ik weet niet om hoeveel graven het gaat, maar als het om meerdere graven gaat, is een bedrag van 1.000,- euro niet hoog.

Als de graven niet meer op naam van iemand staan, is niemand tot onderhoud verplicht. Maar dan kunnen de grafrechten ook vervallen, zo simpel is het.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >