Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onderhoud afkoop grafsteen verplicht?

10 april 2010

Vraag nummer: 7509 (oude nummer: 15634)

Geachte lezer,

Ik heb een factuur ontvangen van begraafplaats Charlois in Rotterdam.
Ik moet 50€ betalen voor het plaatsen van de grafsteen en 260€ voor het onderhoud van de steen.
Alle graven zijn verzakt en de stenen liggen schots en scheef op de graven, ik vind dat ze een hoop geld vragen en de graven slecht onderhouden.
Nu vraag ik me af waarom er zoveel berekend word om een steen te "onderhouden", en of ik dat verplicht ben te betalen.
Ik doe het dan zelf liever, en beter!

Vriendelijke groeten,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten voor het plaatsen van een grafsteen zijn in de regel bedoeld voor het beoordelen van een vergunning voor plaatsing. En om te controleren of een familie en de steenhouwer zich aan de vergunningsvoorwaareen houden.

Als men een bedrag van euro 260,- vraagt voor het onderhoud van een steen, is dat bijzonder weinig als het gaat om een bedrag voor 10 jaar (wat ik vermoed). Veel als het om een jaarlijks bedrag gaat.

Maar hoe u (of ik) het wendt of keert, u bent contractueel verplicht om deze kosten te betalen. Met de uitgifte van een graf is een contract aangegaan en dit behoort tot de voorwaarden. Daar kunt u niet onder uit.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder