Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Namen op nieuwe grafsteen graf grootouders verwijderd


8 juli 2018

Vraag nummer: 55584

Na het overlijden van mijn opa en oma is het graf in handen van mijn oom en tante
Nu is mijn oom twee maanden geleden in datzelfde graf begraven
Maar de kinderen van die oom hebben de originele grafsteen van mijn opa en oma verwijderd en een nieuwe grafstteen laten plaatsen met alleen de naam van mijn overleden oom erop
De originele grafsteen van mijn opa en oma is dus weg
Kun je dat zomaar doen ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De rechthebbende op een graf heeft alle vrijheid om een (nieuw) grafmonument op het graf te leggen, zoals hij of zij het wil. Er is geen verplichting om een oude steen te behouden. Ook niet om eerder begraven personen op een steen te noemen.

U hebt niet geschreven om welke begraafplaats het ging en om wat voor soort graf het gaat.

Op veel begraafplaatsen was het in het verleden gewoonte om graven voor onbepaalde tijd uit te geven. Dat waren en zijn graven die bedoeld zijn voor meerdere generaties. Als iemand overlijdt, wordt in het graf van diens (schoon)ouders ruimte gemaakt door de botten van de ouders dieper in hetzelfde graf te leggen. Misschien is dat bij het graf van uw grootouders en oom ook gebeurd. Misschien hebben dan uw grootouders hetzelfde gedaan met het graf van hun ouders. En die mensen ook weer. Op een oude begraafplaats zou dat zomaar het geval kunnen zijn.

In dit soort situaties komt het vaak voor dat elke nieuwe generatie een eigen 'moderne' grafsteen plaatst. Ten eerste omdat op de oude steen geen plaats was voor de namen van nieuwe gebruikers. Ten tweede omdat de oude steen misschien niet goed herbruikbaar was. Vroeger werd vaak blauwgrijs hardsteen gebruikt, dat na tientallen jaren echter verslijt door haarscheuren en andere breuken. Grafstenen hebben veel te verduren. U moet in de zomer maar eens uw hand op een grijze steen in de zon leggen. Dan haalt u uw hand snel weg, want de steen is gloeiend. s Nachts koelt het flink af. Stenen hebben veel en grote temperatuurschommelingen te verduren. Ze zetten uit en krimpen en gaan op den duur scheuren.

Uw verhaal doet mij denken aan de hiervoor beschreven regionale gebruiken qua (her)gebruik van eigen graven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Is een uitvaartondernemer verplicht?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >