Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Naam moeder niet op grafsteen; wie moet betalen?


14 december 2005

Vraag nummer: 4174  (oude nummer: 7065)

Mijn vader is overleden, en bij mijn moeder begraven, dus er is al een steen, nu wil zijn 2e vrouw niet voor de wijziging betalen, maar een nieuwe steen laten plaatsen. Wij denken dat ze met deze actie de naam van mijn moeder weg zal laten. Is dit toegestaan? Zij heeft wel getekend voor de wijziging maar dacht toen dat de kinderen dit zouden betalen. Mijn zus is rechthebbend van het dubbelgraf.
In het testament staat niets over de grafrechten, maar volgens zijn 2e vrouw is zij de rechthebbende en kan zijn dus bepalen wat en welke steen er mag komen. Wie mag er nu uiteindelijk beslissen wat er komt en wie moet ervoor betalen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De rechthebbende op het graf beslist of en wat voor steen er geplaatst wordt, of niet. Dus als uw zus rechthebbende is en de 2e vrouw komt aanzetten met een steen waar de naam van uw moeder ontbreekt, dan kan uw zus de plaatsing weigeren. En zelf een steen plaatsen.
Tekenen voor de wijziging van de steen zegt nog niets; de rechthebbende kan zich altijd bedenken dat ze het anders wil. Ze kan het elke dag veranderen, bij wijze van spreken.

Wie voor de steen moet betalen? Niemand. Niemand moet, iedereen mag meebetalen. Maar niemand heeft ook recht om de steen de plaatsen, alleen de rechthebbende.
Normaal is het evenwel zo dat de erfgenamen uit de nalatenschap het graf en de grafsteen moeten betalen Maar dat geldt in het geval van een bijzetting voor de wijziging van de tekst op de grafsteen. Niet voor een hele nieuwe steen, als de oude nog goed is.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >