Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mogen namen van nog levende nabestaanden op grafsteen?

4 maart 2009

Vraag nummer: 6233 (oude nummer: 12410)

Geachte heer van der Putten,
op de grafsteen van mijn overleden ex-man is niet alleen zijn naam gezet, maar ook de namen van onze kinderen en zijn nieuwe partner, allen gelukkig nog erg levend. Ik weet uit uw andere antwoorden dat de rechthebbende, in dit geval de nieuwe partner, beslist over de tekst op de grafsteen, en ik respecteer dat ook. Ik vond het alleen erg luguber om de namen van mijn kinderen op een grafsteen te zien staan, en vroeg me af of hier regels voor zijn, of wat hiervoor gebruikelijk is. Voor zover ik me kan herinneren heb ik nog nooit een grafsteen gezien met expliciet de namen van levende nabestaanden, wel met het benoemen van de familieband (mijn partner, onze vader, ...).
Overigens is het contact met de nieuwe partner van mijn ex-man goed, en vond ik het geen punt dat ze geen behoefte had aan overleg over de tekst op de steen. Nu ik de steen gisteren voor het eerst zag, en zag dat de namen van mijn kinderen er op staan wil ik dit graag met haar bespreken, maar hoor ik graag uw objectieve reactie.
Alvast bedankt voor uw moeite,
met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan me voorstellen dat dit toch wat vreemd overkomt.

Dit soort zaken is erg afhankelijk van lokale gebruiken. Het is natuurlijk in eerste instantie de keuze van de rechthebbende op het graf; welicht was het ook een wens van uw overleden ex-man.
Het is op zich niet verboden en ook niet heel ongebruikelijk.

Ik zou kijken naar de manier waarop de namen van de kinderen vermeld staan. Als bedoeld is 'vader van' zonder dat er expliciet bij staat dat het daar om gaat, maar het uit de plaatsing wel duidelijk is, doordat de namen van de kinderen achter elkaar staan, zou ik er wat minder moeite mee hebben. Als uw ex-man co-ouder was van uw kinderen en zij ook bijvoorbeeld om de week bij hem (en zijn nieuwe partner) woonden, dan vind ik het ook niet zo vreemd. Maar als uw kinderen meerderjarig zijn en zelfstandig wonen, of als de kinderen alleen bij u woonden, wordt het weer wat anders.

Ik neem niet aan dat het er zo op staat, dat het lijkt alsof uw kinderen daar ook begraven zijn of zullen worden begraven, dat is weer een ander verhaal.

Ik zou laten meewegen wat de kinderen er zelf van vinden. Ik weet niet hoe oud zij zijn. Misschien zijn ze trots om 'niet vergeten' te worden, ook al had uw ex-man een nieuwe partner.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder