Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Meer of juist minder onderhoudskosten bij grafsteen


25 oktober 2002

Vraag nummer: 1363  (oude nummer: 1715)

Sun Apr 16 12:44:39 2000

Mag de gemeente voor een graf waarop een steen geplaatst wordt meer geld vragen omdat er meer onderhoud aan zou zijn? het lijkt me dat er juist minder onderhoud aan zou zijn.

Antwoord:

Sun Apr 16 22:14:27 2000

Geachte heer of mevrouw,

De tarieven die begraafplaatsen rekenen aan grafrechten en onderhoudsbijdragen staan vaak niet in relatie tot de werkelijke kosten van een bepaalde activiteit. De grafrechten staan vaak voor een 'vast bedrag', terwijl de onderhoudsbijdragen vaak jaarlijks worden gerekend (terwijl men ze soms bij de uitgifte van een graf verplicht voor de eerste 10 jaar moet afkopen), dus men kan ze 'variabele kosten' noemen, omdat ze elk jaar met de inflatie of algemene kostenstijgingen omhoog kunnen gaan.

De situatie verschilt van begraafplaats tot begraafplaats. Soms zijn de onderhoudskosten opgenomen in de grafrechten, soms is de verhouding qua hoogte van de kosten 3 staat tot 1 (bijv. grafrecht kost 1.500,- voor 10 jaar en onderhoudsbijdragen 50,- per jaar), soms fifty/fifty, soms 1 staat tot 3. Eigenlijk is het afhankelijk van de vraag of de begraafplaats de kosten of voor zichzelf of voor de nabestaanden wil spreiden of niet.

Eigenlijk zijn 80-90% van alle kosten van een begraafplaats onderhoudskosten. De grond heeft men vaak niet duur verworven, maar het onderhoud en het regelen van het onderhoud is het kostbaarst. Voor handelingen zoals het openen en sluiten van een graf worden vaak aparte tarieven berekend. Die kosten zijn goed te calculeren, maar onderhoud is de grootste post.

Tegen deze achtergrond is uw vraag waarom onderhoudsbijdragen voor een steen moeten worden betaald, terwijl daar nauwelijks onderhoud aan is, een theoretische vraag. Ik denk dat u op zich gelijk hebt, dat men aan een steen misschien wel minder onderhoudswerk heeft dan aan een grasveldje of een plekje dat men onkruidvrij moet houden. Maar men heeft per saldo toch een bepaald bedrag per graf nodig om de zaak draaiend te houden en of men dat nu grafrechten noemt of algemene onderhoudsbijdrage of onderhoud van de monumenten is eigenlijk om het even. Als dit jaar iedereen op 'uw' begraafplaats zou protesteren tegen onderhoudkosten voor het grafmonument, schaft men volgend jaar die kostenpost af, maar stijgen de grafrechten met datzelfde bedrag.

Ik meen zelf wel dat het ongelukkig en verwarrend is om kosten voor het onderhoud van de grafsteen te vragen. Want op de meeste begraafplaatsen doet men niet meer dan eens per jaar met een hogedrukspuit het grofste vuil er af spuiten. Dat is echt geen honderd gulden of een bedrag in die orde van grootte waard. Maar die benaming wekt wel verwachtingen en roept vragen als de uwe op. Men kan m.i. beter spreken van algemene onderhoudsbijdragen voor de begraafplaats (voor de groenvoorziening, aanleg of ruiming van grafvelden, onderhoud paden etc.), want daar zitten de echte kosten.

mr W.G.H.M. van der Putten

16 april 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >