Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mag nieuwe partner van overleden ouder verbieden om iets op het graf van overleden ouder te plaatsen? 1

14 juli 2020

Vraag nummer: 61202

Geachte heer, zonder mijn weten heeft de nieuwe partner van mijn moeder de grafrechten weten te verkrijgen van haar graf bij het regelen van de uitvaart doordat de uitvaartverzorgster niet heeft gemeld. Nu heb ik bericht ontvangen dat ik niets mag plaatsen op het graf zoals een plantje of kaars. Mag dat? Kan hij mij dat verbieden of mag hij dat waghalen zonder dat ik daar iets aan kan doen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De rechthebbende van een graf is de persoon die beslist wat voor monument er op een graf komt en ook wat voor voorwerpen er mogen staan, of niet.
Een kaars in een houder en een pot met een vaste plant, of grafbeplanting in de grond zijn voorwerpen waarvan de rechthebbende de aanwezigheid moet goedkeuren. En die hij kan verwijderen.

Losse bloemen op het graf en een (kinder)tekening, om maar iets te noemen, vallen daar niet onder.

Dit is een heel vervelende situatie.
Helaas is het niet uniek.
Op deze site waarschuwen wij al ruim 20 jaar om er bij een overlijden en bij een begrafenis goed op te letten wie de grafrechten krijgt. En ook, trouwens, om er bij een crematie goed op te letten wie formeel opdracht geeft voor de crematie, omdat die persoon later de as krijgt.

Als u meent dat de uitvaartverzorgster u niet correct heeft geïnformeerd, kunt u overwegen om een klacht bij haar in te dienen. Komt u er samen niet uit, dan kunt u misschien een klacht voorleggen aan de Ombudsman Uitvaartwezen. Lees echter eerst de voorwaarden en procedure op de site www.OmbudsmanUitvaartwezen.nl.

Zie vergelijkbare vragen over spullen op graven in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.
Zie vergelijkbare vragen over het worden van rechthebbende van een graf in de subrubriek 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf' en in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer: 61206.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder