Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag een verkoper een order plaatsen bij een niet-rechthebbende van het graf? (2)


3 april 2007

Vraag nummer: 4739  (oude nummer: 9123)

Geachte heer Van der Putten,
is een order voor het renoveren van een bestaande grafsteen door een niet-rechthebbende van het graf bindend als deze laatste de verkoper gemeld heeft niet-rechthebbende van het graf te zijn en de koper ook geen middelen meer heeft om de renovatie van de grafsteen te financieren?
NB: Aan de grafsteen is tot op dit moment nog niets gedaan. Het geval wil ook nog eens dat een ander waarschijnlijk de rechthebbende van het graf wordt, en andere ideeen heeft over de realisering van het (nieuwe) graf. Nogmaals hartelijk dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

Voor deze vraag geldt in principe hetzelfde als voor vraag 9119. Alhoewel hier de verantwoordelijkheid nog meer aan de kant van de opdrachtgever ligt. Bij de aankoop van een nieuw monument en een nieuw graf is alles nieuw, ook soms voor de koper en kan die zich soms proberen te beroepen op onwetendheid. Maar bij een bestaande steen en renovatie is dat niet aan de orde.

Ik zou een opdrachtgever van de renovatie van een bestaande steen helemaal verantwoordelijk houden voor diens opdracht, ook als die meldt geen rechthebbende te zijn. Is ook niet zo'n gekke opdracht. Komt wel vaker voor dat een van de kinderen van een overledene de steen laat renoveren ondanks dat dit ene kind niet de rechthebbende is. De meeste rechthebbenden hebben er ook geen enkel probleem mee als iemand anders op eigen kosten de boel laat renoveren. Je mag best een steen laten renoveren, mits de rechthebbende er geen bezwaar tegen heeft. Het plaatsen van een steen is minder voor de hand liggend.

Of dat iemand geen geld heeft om de renovatie te betalen, maakt natuurlijk in principe geen enkel verschil voor de rechtsgeldigheid van de opdracht. Wie opdracht geeft, is de kosten verschuldigd, of dat hij/zij niet kan betalen of niet. Bovendien, hoe weet u dat? Zegt iemand het alleen om onder de opdracht uit te kunnen komen? Wie zegt dat het werkelijk zo is?

Als steenhouwerij of andere leverancier zit je er natuurlijk niet op te wachten om klanten te hebben die een betalingsprobleem hebben. Maar iemand is wel gebonden. De vraag is dan meer praktisch wat voor gedoe je er allemaal voor over wilt hebben om je centen te krijgen.
Misschien is het een idee om als u de situatie niet geheel vertrouwt, een flink voorschot te laten betalen. En dat standaard in uw voorwaarden opnemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >