Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten reconstructie grafsteen fiscaal aftrekbaar?

17 maart 2008

Vraag nummer: 5285 (oude nummer: 10468)

Geachte heer,

Mijn vader is in 1999 overleden en begraven. Nu heeft mijn moeder het afgelopen jaar de grafsteen van mijn vader laten reconstrueren en uitgebreid (Extra steenen grafplaat natuursteen rand over het gehele graf). Mijn vraag is of de kosten die hiermee waren gemoeid alsnog als aftrekbare kosten kunnen worden aangemerkt in het jaar dat deze kosten gemaakt zijn of dat dit gezien moet worden als regulier grafonderhoud en dus niet aftrekbaar is.

met vriendelijke groet.
XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik zie het wijzigen en uitbreiden van een grafmonument niet als regulier grafonderhoud, maar als het aanbrengen en verbeteren van een grafmonument. Beiden soorten kosten zijn echter voor uw moeder niet fiscaal aftrekbaar. Grafonderhoud niet, omdat dat nooit aftrekbaar is. En bij het grafmonument moet het zo zijn dat er een relatie is met een overlijden. Als dit was gebeurd binnen een jaar na het overlijden van uw vader, dan had de fiscus dat naar mijn ervaring wel geaccepteerd als kosten als gevolg van het overlijden van uw vader, maar 8 jaar later niet meer.

Het had wel fiscaal aftrekbaar gemaakt kunnen worden (vorig jaar), als uw moeder het anders had geregeld, namelijk in een constructie dat het gaat om een uitgave voor haar eigen grafmonument. Het geld had eerst in een deposito voor de kosten van haar eigen uitvaart gestort kunnen worden; als dat deposito aan bepaalde voorwaarden had voldaan, waren de kosten fiscaal aftrekbaar geweest. Het geld uit het deposito had gebruikt kunnen worden voor het grafmonument op het graf waar uw moeder later zelf begraven wordt.

Overigens, als uw moeder geïnteresseerd is in fiscale aftrek, dan wijs ik u er op dat dit jaar 2008 het laatste jaar is waarin zij de kosten van haar eigen begrafenis (inclusief aanpassing van de tekst van de grafsteen na haar overlijden) fiscaal aftrekbaar kan maken. Want voor u en andere kinderen zullen ze nooit aftrekbaar zijn en per 1-1-2009 wijzigen de fiscale mogelijkheden in onmogelijkheden.

Ik attendeer u op recente vragen in de rubrieken Overige onderwerpen > Verzekeringen en Overige onderwerpen > Belastingenen of bijvoorbeeld vraag 10027 'Verzekering zinvol? (en alternatieven)' in de lijst van Meest gestelde vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder