Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kinderen willen monument op graf vader; vriendin weigert

24 augustus 2016

Vraag nummer: 47080

Beste meneer van der Putten,

Mijn vader is in oktober 2014 heel plotseling overleden.
De graf van hem staat op naam van zijn toenmalige vriendin met wie hij een aantal jaren samen woonde.
Omdat wij (6 kinderen) al een tijdje een grafsteen willen laten zetten , is daarbij de handtekening van de vriendin van mijn vader nodig die zij weigert. Mijn vader verdient een mooie plek. Mijn broer zorgt voor het graf.
Kunnen wij (6 kinderen) de grafrecht opeisen??

Alvast dank,

Met vriendelijke groet,
Ingrid

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U moet natuurlijk altijd proberen om in goed overleg tot een oplossing te komen. Maar als dat niet lukt zult u zich tot een advocaat moeten wenden.

Er is jurisprudentie waarbij een rechthebbende wel gedwongen werd een grafsteen aan te passen, maar niet om het grafrecht af te staan.
Ik zou mij kunnen voorstellen dat de voormalige partner van uw vader wel gedwongen kan worden een grafsteen toe te laten. Maar het afstaan van het grafrecht is nog een andere zaak.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder