Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan ik grafsteen krijgen? (en ruimen graf)


19 augustus 2015

Vraag nummer: 43511

Goedenavond, mijn oma is nu 56 jaar geleden begraven. Rechthebbende onbekend. Begraafplaats gaat het ruimen. Ik heb dit uitgezocht, omdat mijn moeder laatst is overleden. Ik heb het nog bezocht. Helaas kost het ons teveel om het nog zoals de begraafplaats zegt het ere verlengen tot 2030. Kosten 2680 euro. We kunnen dit niet betalen. Cremeren kosten 2000 euro. Ook niet te betalen voor ons helaas. Ik snap niet dat als hun het toch gaan ruimen en wij willen bv de as hebben het zoveel geld moet kosten. En als ik de grafsteen zou willen hebben. Hem zelf ophaal, kan dat?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als een begraafplaats een graf ruimt, ruimt men meestal eerst alleen de grafsteen. De inhoud van het graf, het skelet, wordt pas veel later geruimd. De rechthebbende op het graf heeft recht om aan het einde van de grafrechten de grafsteen van het graf te halen. Ik begrijp uit uw vraagstelling dat de grafrechten al lang verlopen zijn en dat er geen rechthebbende bekend was.
Dan hebt u dus geen recht op de steen, omdat u geen rechthebbende bent en omdat u te laat bent. Maar als u het gewoon vriendelijk vraagt en als u kunt aantonen dat het het graf van uw oma is, dan maakt u waarschijnlijk nog wel een kans. Het heeft per slot geen zin om een grafmonument te vernietigen, als je er nog iemand blij mee kunt maken.

Op de meeste begraafplaatsen is het zo, dat de inhoud van het graf pas geruimd wordt op het moment dat de plek aan een nieuwe familie wordt uitgegeven. Want dan pas loont het de moeite om het grote gat, wat een graf per slot is, te graven. Uit een graf kan soms wel 6 of 7 kubieke meter zand komen. Dat is niet zomaar even gegraven.
Men ruimt de inhoud van een graf ook niet eerder, omdat men de stoffelijke resten van eerder begraven personen zo lang mogelijk met rust wil laten. Het is de bedoeling dat ook botten vergaan en dat gaat het beste als je er gewoon van af blijft en het graf zo lang mogelijk laat liggen.
Het is dus niet zo dat een begraafplaats de inhoud van het graf 'toch al wel' ruimt en het dan makkelijk is dus nog iets met de stoffelijke resten te doen.
Men ruimt pas op het moment dat het graf voor een begrafenis en nieuwe kisten klaar wordt gemaakt en dat is vaak pas de ochtend voor de nieuwe begrafenis. Het graf is dan vaak pas een dag eerder door de nieuwe familie uitgezocht. Als men rekening zou moeten houden met familie van een vorige begravene, dan zou men u 's ochtends om 7 uur moeten bellen en vertellen dat over 2 uur de resten van uw oma worden opgegraven en of u wilt dat ze worden herbegraven of gecremeerd. Soms is het een dag tevoren bekend. Op zo'n korte termijn kunt u dat niet regelen. Maar dat is wel de normale werkwijze.

Daarom is het zo dat als u de stoffelijke resten wel naar een ander graf wilt overbrengen of wilt cremeren, u de kosten van een opgraving betaalt. Want het is - bij eigen graven - nooit zo te regelen dat het in een moeite doorgaat als men het graf ruimt. (Bij algemene graven kan dat soms anders liggen, maar dat noemt u niet in uw verhaal).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Buitenhuis La Hardoye, Frankrijk: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie in de Franse Ardennen voor 2 tot 10 personen. Prachtig sfeervol ruim huis op slechts 350 km vanaf Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >