Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Juridisch recht grafsteen


12 december 2014

Vraag nummer: 40947

mijn broer is juridisch eigenaar van een graf waar onze moeder 18 november j.l. Is in begraven. Kosten openen en dichten zijn door hem betaald. De grafenisondernemer door mij (tot nu toe). Wie gaat nu de kosten grafsteen betalen, het is zijn graf maar onze moeder?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De persoon die de grafsteen koopt en betaalt, is en blijft eigenaar van de steen, ook als die op het graf ligt waar eventueel iemand anders rechthebbende van is.
Als u de steen koopt, blijft die dus van u gedurende de hele tijd dat het grafrecht blijft bestaan. Maar let op: zodra het grafrecht eindigt (in uw geval waarschijnlijk op 18 november 2034, omdat graven meestal voor 20 jaar worden uitgegeven) en het graf in beginsel geruimd mag worden, vervalt het eigendom van de steen aan de eigenaar van de grond van de begraafplaats.

Zie over het eigendom van grafstenen:


Men kan ook onderling afspreken dat persoon A de steen koopt en betaalt, maar dat persoon B e eigenaar wordt. Het is dan echter wel handig en verstandig om zulke afspraken op papier te zetten. Want aan de steen zelf zijn zulke dingen gewoonlijk niet te zien.

De afgelopen jaren is het onderwerp 'eigendom' regelmatig aan bod gekomen in de subrubriek 'Grafstaan / monument'. Er zitten lusten maar ook lasten aan vast. Ik adviseer u om eens even door die vragen in die subrubriek heen te lopen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >