Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Informatie regels plaatsing grafmonument


8 juni 2011

Vraag nummer: 24715  (oude nummer: 16791)

Mijn vraag is of de begrafenisondernemer verplicht is om uitgebreide informatie te geven over de regels voor het plaatsen van een grafmonument op een gemeentelijke begraafplaats.
Moet de uitvaartverzorger duidelijk informatie geven over de regels omtrent de afmetingen van het te plaatsen monument. Of behoort deze informatie gegeven te worden door de gemeente.
Als de familie er niet duidelijk om vraagt dient de gemeente volgens mij bij de aankoop van een graf informatie te verstrekken hierover.

Kunt u mij duidelijkheid verschaffen?

Antwoord:

Geachte heer,

In zijn algemeenheid is het geen plicht van een uitvaartondernemer om uitgebreide informatie te geven over de regels voor het plaatsen van een grafmonument op een gemeentelijke begraafplaats.
Behalve wanneer de uitvaartondernemer ook bemiddelt bij de aankoop van een grafmonument.

Als een gemeentelijke begraafplaats echter specifieke regels heeft over grafmonumenten (alleen staande stenen in het gras, of uitsluitend stenen in de kleur zwart, bijvoorbeeld), dan dient de ondernemer er op te wijzen wanneer de familie de keuze tussen begraven of cremeren bespreekt, dat men met specifieke zaken te maken heeft wanneer men voor een bepaalde begraafplaats kiest.

Maar de informatie over de grafmonumenten dient in de regel gegeven te worden door de houder van de begraafplaats. Veel gemeenten hebben zulke informatie op hun site staan.

Voorts is het altijd raadzaam - ik adviseer het althans altijd - om als familie eerst op de begraafplaats te gaan kijken, alvorens men voor een begraafplaats kiest. Men is nooit aan een bepaalde begraafplaats gebonden en kan altijd voor een andere begraafplaats kiezen, als iets niet bevalt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >