Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Informatie plaatsen grafsteen niet aan zus geven


21 maart 2024

Vraag nummer: 68075

Geachte heer,
Ik belde het grafsteenbedrijf of de plaatsing van de steen van het graf van mijn ouders al had plaatsgevonden, ik had het referentienummer van de opdracht ( opdracht staat op naam van mijn zus)
Ze zei dat het inmiddels had plaatsgevonden en wij bericht en foto hebben ontvangen maar wilde het nog wel een keer sturen. Toen ik mijn e-mail wilde doorgeven ( heb geen kontakt met die zus) antwoordde ze dat het alleen naar de opdrachtgever gestuurd mag worden, ik betaal mee aan de grafsteen, handelt de grafsteenhouwer juist??
Alvast dank voor uw antwoord ,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een bedrijf heeft in principe gelijk dat men alleen zaken doet en afhandelt met de opdrachtgever. Dat geldt in elke sector.

Maar in de uitvaartbranche en ook bij steenhouwerijen zal men wel de ervaring hebben dat het beter is om niet met allerlei nabestaanden dingen te bespreken omdat men dan verzeilt kan raken in allerlei interne familiediscussies, waar men niets mee kan.

Om een foto en bericht van de plaatsing van een steen ook aan de zus van een opdrachtgever te sturen, lijkt mij normaal gesproken geen probleem. Ik zou het als bedrijf gewoon doen. Maar strikt genomen heeft het bedrijf niets met u te maken.

Dat u meebetaalt aan de steen is geen reden; er zijn wel situaties dat meer dan 50 erfgenamen meebetalen aan een grafmonument. Dan kun je als bedrijf natuurlijk niet 50 mensen informeren, want dan wordt er in die week geen enkele steen meer gehouwen.

Betalen is juridisch geen argument voor een melding van afronding can de opdracht. Alleen wie de opdracht getekend heeft, is voor een bedrijf relevant.
Uw zus behoorde de informatie natuurlijk aan u en eventuele andere erfgenamen door te spelen. Maar ja, dat laat zich moeilijk afdwingen.

Positief is - ik probeer toch graag positief te eindigen - dat u nu wel weet dat de steen inmiddels geplaatst. Dus u kunt het graf bezoeken en kijken of alles goed is gegaan.

Ook is het verstandig om bewijs te bewaren dat u meebetaald hebt aan de grafsteen. Want juridisch bent en blijft u dan mede-eigenaar! U bent geen opdrachtgever, maar wel mede-eigenaar.
Zie: Van wie is de grafsteen?


Vanwege uw privacy heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd. Ik kan mij voorstellen dat als uw zus of een ander toevallig zou lezen dat deze vraag van u is, dat gedoe kan geven.

Zie ook andere vragen in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >