Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hulpeloze Ouders met veel Verdriet (geen spullen op graf mogen zetten)


6 februari 2007

Vraag nummer: 4610  (oude nummer: 8806)

Mijn broer is in juni 2005 overleden. Hij was werkzaam bij de Brandweer deze hebben een urngraf laten plaatsen en betaald. Nu is dit graf (volgens zeggen van mijn schoonzus, waar geen contact meer mee is ook niet met haar en mijn ouders) aan haar geschonken. Mijn Ouders hebben er een foto op laten zetten van mijn broer, deze foto heeft er nog geen 24 uur opgestaan en hij was al verwijderd. Waarschijnlijk door mijn schoonzus. Wat kunnen mijn ouders hier aan doen, deze mensen zijn hier helemaal kapot van?????? Alle bloemen, planten, etc. worden steeds verwijderd. Kunnen of mogen mijn ouders nou helemaal niks weg zetten????

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze vraag is al een paar keer behandeld in deze adviesrubriek. Zie de sub-rubriek 'Grafsteen/monument'. Ik zal uw vraag daarom niet meer zo uitgebreid behandelen. Vergelijkbaar zijn ook vragen over het wijzigen van het grafmonument e.d.

Het is zo dat de persoon op wiens naam een graf of urnengraf staat (de rechthebbende) beslist wat voor monument er op dat graf komt. Maar ook of hij of zij er bloemen, foto's e.d. op toelaat of niet. Uw schoonzus heeft het helemaal voor het zeggen, in dit geval. Uw ouders hebben geen rechten; ook andere familieleden of vrienden hebben geen rechten.

Wat is er aan te doen? Proberen door goed overleg, wellicht ook via vrienden of de brandweer, afspraken te maken dat uw ouders ook iets op of bij het urnengraf mogen leggen. Maar als dat niet lukt, is er geen middel om het af te dwingen.

Wat ik ook wel eens geef als tip, is dat uw ouders zelf een eigen urnengrafje als herdenkingsplek op een begraafplaats gaan huren. Er hoeft in een graf niet per se begraven te worden of een asbus geplaatst te zijn. Ze hebben dan een eigen plek waar ze hun zoon kunnen gedenken. En andere familie dat wellicht ook kan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >