Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoge kosten terugplaatsen grafsteen


29 oktober 2008

Vraag nummer: 5805  (oude nummer: 11562)

26 juni heb ik mijn moeder begraven. Om een en ander te regelen nam ik een begrafenisonder-neemster in de hand. Een maand later kwam ik toevallig achter dat zij een steenhouwer opdracht had gegeven om de steen te verwijderen en bij hem (75 km verderop) op te slaan ivm een inscriptie.
Was hier verbaasd en boos over.
Had haar aangaande de begrafenis zeker geen carte blanche gegeven, ergo schreef zelf een draaiboek. Begrijp dat de steen eraf moest, maar deze had op de begraafplaats opgeslagen kunnen worden. Schreef haar dat ik verwachtte dat zij op haar kosten zou laten terugplaatsen omdat ik hiervoor geen opdracht heb gegeven. Krijg nu een rekening van E 623 van de steenhouwer. Tweede vraag is dat bedrag niet erg hoog. Kom op internet bedragen van E 170 tegen.
Begrijp dat steen eraf en er weer op moet en dat dat kosten voor mij zijn. Wat zijn mijn rechten?
Bij voorbaat heel hartelijk dank.

Antwoord:

Geachte heer,

Het is meestal door de begraafplaatshouder niet toegestaan om grafstenen op de begraafplaats op te slaan. Men heeft er vaak geen ruimte voor en men wil niet verantwoordelijk zijn voor wat er met een steen kan gebeuren. Want soms laten mensen door onenigheid in de familie grafstenen maanden of soms wel jaren (bij de steenhouwer) liggen. Een begraafplaats is geen opslagplaats.

Daarnaast willen de meeste mensen toch dat op de grafsteen de naam en geboorte- en overlijdensdatum van de zojuist begraven overledene wordt aangebracht en vaak kan dat werk alleen in de werkplaats van de steenhouwer gebeuren.
Het is op zich dus wel normaal dat een steenhouwer een steen meeneemt, in afwachting van nadere orders.

En het is natuurlijk ook onvermijdelijk dat de steen moet worden afgenomen.
Een rekening van EUR 623,- is in mijn ogen niet onredelijk of ongewoon hoog. Ik ken ook wel hogere rekeningen, ook van begrafenissen in mijn eigen familie. U moet ook bedenken dat een vrachtwagen voor halen en brengen 4 keer moet rijden, dat er 2 mensen mee bezig zijn, dat het monument voorzichtig en vakkundig moet worden gedemonteerd en weer goed geplaatst moet worden. Daar zit gewoon een aantal uren werk in.
Een bedrag van 170,- komt mij erg laag voor. Dat is meer een bedrag dat een begraafplaats als leges (belasting) heft en niet een bedrag voor werkzaamheden. Sommige grotere begraafplaatsen kunnen de werkzaamheden van het afnemen en herplaatsen van een steen wel door eigen personeel laten uitvoeren, maar dan is het nog goedkoop. Zodra er dan een inscriptie op de steen moet komen, zit men al snel ook vast aan transportkosten. Men bijtelt tegenwoordig een steen niet meer met de hand op de begraafplaats, maar in een werkplaats met allerhande apparatuur.

Het is natuurlijk vervelend dat de uitvaartonderneemster e.e.a. niet beter vooraf met u besproken heeft, zodat u wist waar u aan toe was. Dan had u bijvoorbeeld ook kunnen bespreken of er geen bedrijf dichter in de buurt was, wat misschien wat in de transportkosten had kunnen schelen.
Van de andere kant had u ook zelf kunnen bedenken dat een steen niet vanzelf van een graf af gaat en had u zelf naar de mogelijkheden en kosten kunnen informeren.

Al met al zijn mijns inziens de kosten noodzakelijk. U had zelf de steen niet van het graf kunnen halen. U hebt er waarschijnlijk zelf niet bij stilgestaan om dit punt bij het bespreken van de uitvaart aan te roeren. Maar als u het wel had gedaan, was de uitkomst waarschijnlijk niet anders geweest. Of nu firma A of firma B ingehuurd zou zijn, zou waarschijnlijk voor de kosten weinig verschil hebben gemaakt. EUR 623,- is een fors bedrag, maar ik schat vanuit mijn ervaring in dat een ander nauwelijks goedkoper zou zijn geweest.
En ik heb wel veel hogere rekeningen gezien. Vergelijk ook vraag 10695 'Torenhoge prijs terugplaatsen grafsteen' in de subrubriek Grafsteen/monument.

Kortom, de communicatie van de uitvaartonderneemster was niet goed, maar de kosten zijn noodzakelijk en niet onredelijk of ongebruikelijk hoog, eerder aan de lage kant.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >