Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoeveel recht heeft een gescheiden moeder over het graf van haar kind waar ze geen contact mee had


29 juli 2018

Vraag nummer: 55735

Als ik een plantje of bloemetje in een pot op het graf van mijn zoon zet haald de vader het eraf en zet het voor het graf of hij zet het bij mijn stiefvader op het graf. Ook heeft hij het een x in de vuilnisbak gegooid .ik ben het hier als moeder niet mee eens ik wil het plantje op het graf zien staan. Dat mag van de vader niet omdat anders de witte steentjes vies worden. Mijn zoon is de omgekomen militair Kevin maar defensie vergoed de steentjes als ze smerig worden dus zijn er daarin geen kosten voor de vader of moeder. De vraag is mag ik gewoon mijn plantje of bloemetje op het graf zetten. Met vriendelijke groet, Henny Bakker moeder van Kevin Roggeveld

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De rechthebbende op een graf, dat is de persoon op wiens naam het graf staat, mag beslissen wat voor monument, planten, spullen etc. op het graf mogen staat. Dit natuurlijk voor zover het mag binnen de voorschriften van de begraafplaats.

Moeders hebben net als vaders, dochters, zonen, opa's en oma's, neven en tantes, geen bijzondere rechten. Niemand heeft bijzondere rechten.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Misschien gaat het hier om een graf dat geen gewoon familiegraf is, maar een graf waarvan de Oorlogsgravenstichting of Defensie rechthebbende is. Dan is de vader van Kevin geen rechthebbende en mag hij niets verwijderen.

In dit soort emotioneel moeilijke gevallen adviseer ik mediation, of bemiddeling door een familielid of vriend waar iedereen mee overweg kan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Van 26 mei tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >