Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hoe weet je wie de grafsteen heeft herplaatst?

14 april 2011

Vraag nummer: 24636 (oude nummer: 16631)

Mijn opa en oma zijn beide overleden. Bij oma werd er een grafsteen geplaatst en bij opa werd hij met zijn naam bijgewerkt en herplaatst. De grafsteen is nu voorover gaan hellen en moet rechtgezet worden. Wij hebben beheerder kerkhof gebeld en die kwam met een naam welk bedrijf waarschijnlijk geplaatst zou hebben. Deze hebben we gebeld maar na een paar verzoeken en beloften om te gaan kijken proberen ze er nu ineens eronder uit te komen. Ze willen nu een bewijs dat zij hem hebben geplaatst. Is zoiets nog te achterhalen? Wij kunnen niets vinden. Waar kun je zoiets op vragen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het bijwerken en herplaatsen van een steen doet een natuursteenbedrijf in de regel niet gratis. Met andere woorden: daar moet een factuur van zijn. Op die factuur is meestal te lezen wat er precies uitgevoerd is.
De persoon binnen uw familie die het bijwerken en herplaatsen geregeld heeft, zal zeker een factuur gekregen hebben. Maar ja, die moet je dan wel bewaren...

U schrijft niet hoe lang geleden de steen is bijgewerkt en herplaatst.
Als het lang geleden is, kan een steenhouwer zelf ook geen administratie meer bewaard hebben en is het niet onlogisch dat men bewijs vraagt dat de steen door hen geleverd en beplaatst is.

Echter, het is ook de vraag hoe lang geleden de steen herplaatst is en of het voorover hellen wel aan de steenhouwer te verwijten valt. Het zand van graven klinkt in de loop van de tijd in. Dat kan het verzakken van een grafsteen veroorzaken, Maar daar kan een steenhouwer niet altijd iets aan doen. Soms wel, met een andere of betere fundering, maar soms ook niet.
Na enkele jaren is het verzakken van de steen een eigen risico van de rechthebbende op een graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder