Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graven fotograferen


5 januari 2016

Vraag nummer: 44747

Ik zie op www.online-begraafplaatsen.nl dat er veel begraafplaatsen gefotograveerd worden. Is dit eigenlijk toegestaan zolang dit nergens vermeld is bij de ingang of ook zonder vermelding? Het is natuurlijk wel een zoek plaats voor het nageslacht en zeker als er graven geruimd zijn.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, het is toegestaan om graven en begraafplaatsen te fotograferen. Waarom zou een kind of kleinkind geen foto mogen maken van het graf van zijn ouders of grootouders? Want daar gaat het in de meeste gevallen om.

Het is in beginsel ook toegestaan om zulke foto's op internet te plaatsen. Het is niet relevant om bij de ingang van een begraafplaats te vermelden dat er foto's van de graven of van de begraafplaats op internet (kunnen0 staan. Het kan gewoon. Net als foto's van straten, huizen, steden, mensen die op straat wandelen e.d. Alleen in heel specifieke situaties kun je te maken krijgen met portret- en auteursrechten.
Bovendien zijn de houders van begraafplaatsen niet verantwoordelijk voor het fotograferen. Zij weten ook niet of en door wie er gefotografeerd wordt. Als het grootschalig gebeurt door mensen / vrijwilligers die hun foto's aanbieden aan sites als online-begraafplaatsen of graftombe.nl, hoor ik wel eens dat men dat bij de beheerder meldt. Maar als mensen foto's maken die ze plaatsen op een site met hun familiegeschiedenis, zullen ze dat waarschijnlijk niet melden.

Zie ook andere vragen over het fotograferen van graven in deze rubriek. Zoals genoemd in de vraag 'Foto's van grafzerken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nlTIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >