Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen weggehaald en een nieuwe geplaatst


13 februari 2018

Vraag nummer: 53814

Beste lezer

Ik weet niet of u mij kan helpen, maar misschien kan u mij naar de goede instantie wijzen.
Wat is er aan de hand.

Gisteren ben ik bij het graf geweest van mijn overleden vrouw Rian Lens Augustijn, zoals ieder jaar. We zouden we 35 jaar getrouwd geweest zijn en vandaag is het 25 jaar geleden dat ze overleed. Tot mijn grote schrik zag ik dat de witte marmeren steen veranderd was voor een zwarte, tevens heeft men de tekst veranderd op de steen. Kan dit zomaar en kan ik eisen dat het graf in oude staat terug gebracht wordt?

http://www.online-begraafplaatsen.nl/graf/1068946/1585773/Rian-Augustijn-1960-1993

Ben er aardig van slag van.

Hoor graag van u.

Met vriendelijke groet

Rien Lens

Antwoord:

Geachte heer,

Ik neem aan dat u de rechthebbende bent van het graf van uw echtgenote. Dan mag niets aan het graf veranderd worden zonder uw toestemming.

Het ligt voor de hand dat u eerst een informatie inwint bij de beheerder van de begraafplaats van de St. Theresiakerk te Moerstraten, waar het graf ligt. U kunt mijn inziens het best eerst een brief schrijven, waarin u vraagt hoe het kan dat het grafmonument gewijzigd is en wie daar opdracht voor heeft gegeven. En ook wanneer.
Als u schrijft, dwingt u een schriftelijk antwoord af. Dat schriftelijke antwoord kunt u nodig hebben voor verdere acties.

Pas als u weet wat er feitelijk gebeurd is en waarom, kunt u de verantwoordelijke aanspreken en een vordering neerleggen. De begraafplaats mag geen monument laten veranderen zonder uw toestemming.
Maar u moet eerst informeren of u nog wel als rechthebbende te boek staat, anders hebt u wellicht geen recht van spreken.
Eerst rustig informeren en later bekijken en afwegen of 'harde actie' gepast en gewenst is en naar wie toe. Als u rechthebbende bent, kunt u uiteraard eisen dat alles wordt terug veranderd. Maar het is ook de vraag bij wie u dat kunt eisen. Als bijvoorbeeld een schoonzus of een kind dit heeft laten veranderen, kunt u die ook aansprakelijk stellen, naast de begraafplaatshouder.

U moet foto's maken van de nieuwe situatie. En stukken bewaren van de oude situatie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >