Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen ter herinnering op ander graf


2 februari 2002

Vraag nummer: 756  (oude nummer: 905)

Sun Feb 18 01:43:22 2001

Geachte heer Van der Putten,
Een algemeen graf van mijn schoonmoeder is vorig jaar geruimd.
Nu heeft haar broer zonder medeweten van mijn schoonvader en de kinderen een grafsteen laten maken en deze geplaatst op zijn familiegraf op een andere begraafplaats.
Mijn schoonvader en zijn kinderen zijn hier niet in gekend en bovendien erop tegen omdat dit in strijd is met de wens van mijn schoonmoeder.
Mag dit zomaar?

Antwoord:

Geachte heer,

Iedereen mag een grafsteen ter herinnering van een overledene oprichten. Dus ook een broer voor zijn overleden zus.
Het zou 'normaal' geweest zijn om met de weduwnaar en de kinderen overlegd te hebben, maar daar is geen enkele verplichting toe. Blijkbaar hebben de weduwnaar en de kinderen geen behoefte aan een herinnering op een begraafplaats; maar als hun zwager/oom dat wel heeft, wat is daar dan feitelijk op tegen? "Het is in strijd met de wens van de overledene", wordt dan geroepen. Dat lijkt mij een makkelijk geroepen kreet. Was deze wens van de overledene zo expliciet dat ze in een testament of docicil vast ligt? Wilde ze niet dat er na haar overlijden nog iets aan haar herinnerde? Of had ze een hekel aan haar broer? Of hadden ze wellicht in het verleden ruzie en wil de broer het nu op deze manier bijleggen?
Het stuit mij eerlijk gezegd wat tegen de borst dat mensen die zelf niet de moeite nemen om hun vrouw/moeder in deze vorm te gedenken, dat een ander dan ook maar willen verbieden. Het kan zijn dat er een hele goede reden voor is, in dit geval. Dat weet ik natuurlijk niet. Maar het heeft er de schijn van dat men elkaar alleen maar een beetje dwars wil zitten.

mr W.G.H.M. van der Putten

18 februari 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE