Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen plaatsen door niet rechthebbende


18 november 2007

Vraag nummer: 5067  (oude nummer: 9905)

Weldelgeleerde heer van der Putten,

Mijn neef is drie jaar geleden overleden. Op zijn sterfbed is hij getrouwd omdat toen bleek dat zijn vriendin zwanger zou zijn en zo de erfenis veilig gesteld zou kunnen worden voor zijn vriendin en toekomstig kind. Dit waren zeer bijzondere omstandigheden die weliswaar werden geaccepteerd door de gemeente. Mijn neef was destijds weliswaar in staat om zijn ja-woord te geven maar beslist niet in staat om de juridische gevolgen daarvan te overzien, laat staan te regelen. Het enige dat hij kon was knipperen met zijn ogen, hij kon totaal niet meer praten. Op die manier was hij dus totaal niet in staat om een testament of iets dergelijks te regelen. U voelt hem al aankomen...

Na zijn dood bleek zijn vrouw toch niet zwanger maar ontving wel de erfenis en de gelden voor de uitvaartverzekering. Zij heeft de grafrechten maar plaatst geen steen op het graf. Na drie jaar staat er dus nog geen grafsteen.

De grafrechten heeft zij vorig jaar geprobeert te "verkopen" aan de ouders van mijn neef. Zij vroeg hiervoor een behoorlijke bijdrage omdat ze daarmee de begrafenis kon betalen. Zij zou verder niet bijdragen aan de kosten voor een steen die dan geplaatst zou gaan worden. Tevens wilde zij een bijdrage voor een aantal persoonlijke spulletjes van mijn neef. Dit betreft dingen die slechts van emotionele waarde zijn voor mijn oom en tante. Dit alles omdat zij veel tijd en zorgen had gehad aan de afhandeling van alle zaken nadat mijn neef was overleden.

Mijn oom en tante konden niet instemmen met haar voorstel, deels om financiele redenen, deels om emotionele/morele redenen. Immers had de vrouw van mijn neef een zeer behoorlijke erfenis ontvangen en was er een ruim dekkende begrafenisverzekering, daarnaast hadden mijn oom en tante destijds voortdurend aangeboden om te helpen met alle afhandelingen. Ook voor een (groot) deel hebben familie leden de vrouw daarbij geholpen.

De relatie tussen mijn oom/tante en de vrouw van mijn neef was niet bijzonder goed maar is zeker na zijn overlijden verslechtert.

Ik begrijp uit uw antwoorden op andere vragen dat op zich mijn oom en tante geen mogelijkheid hebben om een steen te laten plaatsen.

Echter, als mijn neef niet in het ziekenhuis zou zijn getrouwd, zou de erfenis zeer waarschijnlijk zijn gegaan naar zijn ouders omdat hij geen kinderen heeft.

Met het trouwen is zijn vrouw automatisch erfgenaam geworden maar heeft mijn neef geen mogelijkheid gehad om een testament te maken waarin wellicht zijn ouders ook erfgenaam hadden kunnen worden of wellicht had hij "iets" over zijn graf kunnen bepalen.

U ziet, ik zoek eigenlijk naar een juridische mogelijkheid voor mijn oom en tante om toch een grafsteen te kunnen laten plaatsen.

Tot dusver zijn zij degene die het graf verzorgen en lijkt het er zeer sterk op dat zijn vrouw na zijn overlijden nooit meer bij het graf is geweest.

Heeft u een oplossing?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is een triest verhaal. Maar er is juridisch geen mogelijkheid voor de ouders om een steen op het graf te plaatsen, als zij niet de rechten op het graf hebben.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >