Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen op verkeerde graf


30 december 2013

Vraag nummer: 36849

Geachte Mijnheer,

Mijn man is 2 jaar geleden overleden en ik ben eigenaar het graf waar hij ligt, er staat geen grafsteen op alleen wat kleine keitjes. Boven op mijn man ligt ook een vrouw begraven ook zonder grafsteen. Toen die vrouw is begraven hebben ze onze keitjes eraf gehaald en op een hoop gegooid tegen de heg, toen wij dat later zagen hebben wij het weer terug gelegd en 2 kleine plantjes erbij gepoot. Nu is het zo dat er op het graf van mijn man een steen en monument staat van een overleden man die naast mijn man ligt.
Mijn man ligt op nummer 32 en die andere man op nummer 33, het punt is nu dat nummer 32 ontbreekt en die steen op mijn man s graf staat. Die steen staat op het verkeerde graf,het hele graf is ingenomen en wat wij er op hebben staan staat tegen de heg aan.
Kan je hier schadevergoeding voor krijgen? Hier zijn toch grote fouten gemaakt.
Ik heb hier over gebeld met de gemeente en het wordt nagekeken door de beheerder van de begraafplaats.
Ik schrijf u hierover omdat ik op internet nergens kan lezen of er meerdere mensen zijn die dit meegemaakt hebben.

Met vriendelijke groet,

A Maijenburg

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan niet zeggen of met de keitjes op het graf van uw man fouten zijn gemaakt toen die vrouw in hetzelfde graf werd begraven.
Uw man is begraven in een algemeen graf, waar ook anderen bij begraven konden worden. Dat is ook gebeurd, toen later die vrouw boven hem is begraven. Het is logisch dat de keitjes toen verwijderd zijn. Anders kan er niet begraven worden.

Veel begraafplaatsen hebben de regel dat er op een algemeen graf pas een monumentje of een plant mag worden geplaatst, als het graf vol is. Dat is een logische regel, omdat in dat graf zeker nog begraven moet worden. Het is alleen nooit zeker of dat over een week of pas over een maanden die volgende begraving plaats vindt.
Of de begraafplaats van uw man ook die regel heeft, weet ik niet. Als men die regel heeft, kunt u niet klagen dat de keitjes verwijderd zijn. Als men die regel niet heeft, wel.

Maar nu uw vraag over de verkeerde grafsteen.
Het is natuurlijk buitengewoon slordig dat een monument voor een man die in het graf naast dat van uw man begraven is, op het graf van uw man staat. Het is volstrekt terecht dat u dat hebt aangekaart en dat de begraafplaats het nu gaat uitzoeken. De fout is waarschijnlijk in principe een vergissing van een steenhouwer. Maar de begraafplaats is verantwoordelijk en had het werk van de steenhouwer moeten controleren.

Als de verkeerde steen het hele graf heeft ingenomen en daarom de keitjes en de plantjes van het grafdeel van uw man verdwenen zijn, hebt u natuurlijk recht op herstel van de situatie.
De begraafplaats moet er voor zorgen dat de keitjes en plantjes goed terug worden gelegd. De begraafplaats kan zijn verantwoordelijkheid niet afschuiven de op steenhouwer; de begraafplaats is eindverantwoordelijk. Dat de begraafplaats misschien straks met de steenhouwer afspreekt dat die alles terug plaatst, is een tweede.
Als de keitjes en plantjes er niet meer zijn, dan is het een kwestie van afspreken of dat de begraafplaats nieuwe koopt en plaatst. Of dat u geld krijgt om zelf nieuwe keitjes en plantjes te kopen.
U hebt er natuurlijk recht op dat de grafbedekking terug wordt gebracht naar de oude situatie, op kosten van de begraafplaats (die op haar beurt de kosten weer kan verhalen op de steenhouwer).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >