Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafsteen omgevallen en andere steen beschadigd

29 maart 2011

Vraag nummer: 24613 (oude nummer: 16596)

De grafsteen van graf A is omgevallen en heeft daardoor de grafsteen van graf B beschadigd. Wij (als beheerder) hebben de rechthebbenden van beide graven op de hoogte gesteld en aan de rechthebbende van graf A gevraagd of hij zo snel mogelijk zijn grafsteen èn die van graf B kan laten herstellen. Wat kunnen wij doen/adviseren: wat de rechthebbenden in dit geval zouden kunnen/moeten doen. Wij kunnen toch niet de gegevens van de rechthebbende van graf A doorgeven aan de rechthebbende van graf B (privacy regels)? Of is dit een ander geval? Het moeilijke is ook dat de rechthebbende van graf A in het buitenland verblijft en erg moeilijk te bereiken is. Hij heeft wel iemand opdracht gegeven zijn grafsteen te repareren maar niet dat van graf B. Wat nu?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, u kunt de gegevens van de rechthebbende van graf A wel doorgeven aan de rechthebbende van graf B. Die kan dan de rechthebbende van graf A aansprakelijk stellen voor de schade.

Dit heeft niets te maken met privacy-regels. Het is net zoiets als wanneer uw buurman ziet dat een buurtbewoner per ongeluk tegen uw auto aan rijdt, maar doorrijdt. Zou het dan zo zijn dat hij u wel mag vertellen dat hij gezien heeft dat een aanrijding plaats vond, maar u of de politie niet zou mogen vertellen wie het was, omdat de privacy van betrokkene geschonden wordt? Natuurlijk niet.
U kunt de naam en het adres van de rechthebbende van graf A gewoon doorgeven. Er is geen enkele regel die dat verbiedt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder