Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafsteen neemt veel vocht op

19 oktober 2009

Vraag nummer: 6989 (oude nummer: 14120)

Er is in april een wit granieten grafsteen geplaatst op het graf van mijn vader.
4 dagen later gingen we kijken en tot onze grote verbazing zat er onderaan de grafsteen een zeer donkere brede rand van ongeveer 15 cm.
De liggende delen waren ook donker van kleur, waarvan ik foto's heb gemaakt.
Ik heb die avond direkt een mail gestuurd naar betreffende leverancier.
Ik kreeg als antwoord, dat we het de tijd moesten geven. De vlekken zouden wel wegtrekken. Dat doen ze inderdaad bij droog weer, zodra het regent is het weer zover en zitten er om de opgeplakte letters ook donkere vlekken. Het is geen gezicht. Bij aankoop hebben we gezegd, dat we een onderhoudsvrije steen wilden, waar je zo af en toe een lapje over haalt. Het is achteraf gezien een poreuze steen, als wij dit geweten hadden, hadden we de steen beslist niet genomen. Na 2 maanden wachten hoorden we, dat men de steen wilde impregneren. Bij navraag aan andere steenhouwers werd mij verteld, dat het impregneren ongeveer iedere 3 jaar moet gebeuren. De steen moet zeker 20 jaar mee. Dat willen wij niet, wij zijn niet goed geinformeerd.
We kunnen ook een andere steen uitzoeken, maar de steen moet licht zijn en een andere mooie tevens betaalbare steen heeft mijn moeder niet gezien. In juni tijdens het telefoongesprek over impregneren, kwamen we overeen dat de steen verwijderd moest worden.
Men zei, dat er nu bij aankoop van deze steen vermeld wordt, dat het vlekken geeft bij vochtig weer.
Na ruim 3 maanden niets meer vernomen te hebben, heb ik 3 weken geleden in een mail gevraagd, wanneer de steen verwijderd wordt.
Geen reactie, gisteren weer naar kerkhof geweest, steen nog aanwezig met donkere vochtvlekken na de regen. Gisteravond weer een mail met de vraag of de steen binnen 2 weken verwijderd kan worden anders doen we het zelf.
Vanmorgen dus eindelijk weer reactie, dat we ze een kans moeten geven om te impregneren of een andere steen uitzoeken.
Het zijn voor ons geen acceptabele opties, we hebben ook geen vertrouwen meer in deze firma. We hebben nog niet betaald en weten verder ook niet precies wat nu te doen. Kunt U ons raad geven!!!

Hartelijk dank

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een erg vervelend probleem. Het lijkt er inderdaad op dat u niet goed voorgelicht bent.
Ik heb nog nooit gehoord dat een steen om de paar jaar opnieuw zou moeten worden geimpregneerd. Maar ik ben maar een eenvoudige jurist en heb geen verstand van steen. Ik heb de indruk dat deze lichte steen ook geen granietsoort is, want graniet is niet zo poreus. Marmer is wel poreus en daar zou ik mij dit probleem beter bij kunnen voorstellen. Maar nogmaals, ik heb geen verstand van steen.

U moet nagaan of deze firma is aangesloten bij een brancheorganisatie met een klachtenregeling.

U doet er goed aan om de contacten schriftelijk te doen, per brief of e-mail, zodat u aanwijsbaar al (te) lang in overleg bent. Dan kunt u een dossiertje opbouwen, wat nodig is bij een klacht.

Ik denk, onder omstandigheden, dat u deze firma inderdaad nog een laatste kans moet geven om de steen te impregneren of een andere steen moet uitzoeken. Persoonlijk zou ik voor het laatste kiezen, omdat het er op lijkt dat deze vochtproblemen telkens om de paar jaar terug keren. Bij een nieuwe steen moet u de garantie krijgen dat die dan geen vochtproblemen zal hebben.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder