Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen kopen buiten rechthebbende om?


10 mei 2006

Vraag nummer: 4439  (oude nummer: 7971)

Geachte heer van der Putten,

Mijn vraag luidt als volgt:
Mijn vader is 3 maanden geleden overleden en nu willen wij (zijn dochter)+ broers en zussen een grafsteen laten plaatsen.
Mijn vaders vriendin (waar hij maar zeer kort bij was) blijkt nu ineens rechthebbende te zijn en wij zijn bang dat zij een steen laat plaatsen met een tekst waar wij ons niet in kunnen vinden.
Kunnen wij hier wat aan doen? De kosten van het grafsteen wil ze waarschijnlijk wel op mij verhalen daar ik zijn enige erfgenaam ben (hij had geen testament) kan dat zomaar dat zij op haar eigen houtje een grafsteen uit gaat zoeken, zelf een tekst bedenkt die voor ons gevoel nogal grievend kan zijn en dan mij voor de kosten op laten draaien??

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groeten,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier kunt u niets aan doen. Als de vriendin de rechthebbende is, beslist zij over de grafsteen. Alleen zij krijgt van de begraafplaats de vergunning voor plaatsing van een steen. En ja, als zij een steen plaatst, kan ze in principe de kosten verhalen op de nalatenschap van vader. Want het is immers normaal dat een graf met een steen wordt gedekt.

Ja, u mag 100 grafstenen kopen buiten de rechthebbende om, maar u kunt er geen 1 plaatsen zonder vergunnung van de begraafplaatshouder.

Het is natuurlijk heel vervelend als er een steen komt met een tekst waar u zich niet in zou kunnen vinden. Probeer daarom toch in gesprek te komen met de vriendin en een oplossing te zoeken. Eventueel via een oom of tante met wie zij het redelijk goed kan vinden. Of een vriend van vader. Verzin iets.
Enfin, mijn boodschap is duidelijk: probeer een minnelijke oplossing, want juridisch hebt u geen poot om op te staan. Dat is overigens primair niet de schuld van de vriendin, maar het is de schuld van uw vader, zeg ik er dan bij, ook al klinkt het niet aardig. Want dit soort problemen ontstaat vooral omdat de overledene zelf niet zijn wensen voor na zijn of haar dood heeft opgeschreven. Uw vader is de enige die deze vervelende situatie had kunnen voorkomen, namelijk door aan iedereen zijn wensen op dit vlak kenbaar te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >