Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen kon in 2008 niet geplaatst worden (toch fiscale aftrek?)


3 maart 2009

Vraag nummer: 6229  (oude nummer: 12405)

op het graf van een overleden persoon in september 2008 mag in dat jaar geen grafsteen geplaatst worden. Wel in 2009. Zijn de kosten hiervan nog aftrekbaar voor de inkomstenbelasting 2009?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het kan zijn dat een begraafplaats de regel hanteert dat binnen een bepaalde periode na het overlijden nog geen grafsteen mag worden geplaatst. Men heeft blijkbaar de ervaring dat de ondergrond nog in beweging is en een termijn nodig heeft om in te klinken, alvorens het verstandig is om een monument te plaatsen.

Als in 2009 de kosten voor de grafsteen worden betaald, dan zijn die kosten niet fisaal aftrekbaar. Er is in 2008 in vele media en ook ruim op deze site gewaarschuwd dat de aftrek per 1 januari 2009 zou eindigen.
Ook werd op deze plaats regelmatig gewaarschuwd dat men er verstandig aan deed om in 2008 (vooruit) te betalen. Als kosten voorzienbaar waren, of in de vorm van een deposito of koopsom.

De nabestaanden van de betrokken overledene, waar uw vraag betrekking op heeft, hadden ook in 2008 een grafmonument kunnen uitzoeken en betalen, met de afspraak dat levering pas in 2009 zou geschieden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >