Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen gebroken bij storm (schade verhalen)


17 februari 2018

Vraag nummer: 53857

Geachte dame heer,
Tijdens de storm van afgelopen maand is de grafsteen op het graf van mijn schoonmoeder zwaar beschadigd door een omvallende grafsteen achter het graf van mijn schoonmoeder.
De gemeente en de begraafplaatsbeheerder zeggen niet aansprakelijk te zijn!
Kunt u mij zeggen of deze herstellingen te verhalen zijn?
Vriendelijke groet Jan Hoogenboezem

Antwoord:

Geachte heer,

De eigenaar van de steen die op het graf achter het graf van uw schoonmoeder stond, is aansprakelijk voor de schade. Dat de schade natuurlijk niet met opzet is veroorzaakt, maakt geen verschil. Hier is sprake van wat juristen noemen 'risicoaansprakelijkheid'(artikel 6:174 Burgerlijk Wetboek). De schade moet geheel vergoed worden.

De houder van de begraafplaats heeft hier in principe niets mee te maken. Die is niet verantwoordelijk voor de gevolgen van een storm. (Althans, zo lang er geen bomen omvallen die een graf beschadigen, want dan is er wel een verantwoordelijkheid als de bomen niet regelmatig onderhouden zijn. Maar dat speelt nu niet.)

Echter, de situatie kan anders liggen als de houder van de begraafplaats u niet op de juiste manier kan helpen. Hij moet u namelijk in zo'n situatie vertellen wie de eigenaar van de ongevallen grafsteen is. De eigenaar van die steen moet uw schade vergoeden. Maar als de houder van de begraafplaats u niet kan of wil vertellen wie die eigenaar is, is de houder zelf aansprakelijk voor de schade. Hij heeft namelijk een zorgplicht om voor gevallen als deze te zorgen dat zijn administratie van graven en grafmonumenten actueel en volledig is.

Misschien kent u zelf de familie van het graf waarvan de steen is omgewaaid en kunt u die zelf benaderen.

Zie ook: Van wie is de grafsteen?


De eigenaar van de grafsteen die is omgevallen is dus 100% verantwoordelijk voor de schade die aan een ander graf is aangebracht. Als hij een WA-verzekering heeft, kan hij die daarvoor gebruiken.

Zie de vele vergelijkbare vragen over storm en schade in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >