Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen besteld zonder overleg met andere kinderen


10 oktober 2012

Vraag nummer: 32149

Na het overlijden van mijn schoonmoeder is zij bijgeplaatst in het graf van mijn schoonvader. Hierbij is de oude steen verwijderd voor het bijplaatsen van de tekst, echter een zwager van mij heeft toen zonder overleg met de andere kinderen een extra afdekplaat laten plaatsen. De opdracht tot het zonder overleg plaatsen van deze plaat staat op naam van mijn zwager. Een afdekplaat waarvan hij wist dat de meerderheid van de andere kinderen hier op tegen waren. De andere kinderen zijn van mening dat zij niet hoeven op te draaien voor de kosten van deze afdekplaat aangezien deze zonder hun medeweten tegen hun wil geplaatst is.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb te weinig gegevens om te kunnen zeggen of dat terecht is of niet.
Ik ben van mening dat het logisch en normaal is dat de grafsteen na het overlijden van uw schoonmoeder wordt aangepast en dat de kosten daarvan geheel voor rekening van de nalatenschap c.q. de erfgenamen.

Nu is het de vraag waarom uw zwager besloot om een extra afdekplaat te plaatsen. Was de ander kapot of vond hij het alleen mooier?
U schrijft dat 'de meerderheid van de andere kinderen' het daar op tegen was. Waar hebben we het dan over? 3 van de 5? 4 van de 7?

Ik zou de kwestie als volgt oplossen.
Als er een goede objectieve reden is voor de extra afdekplaat moeten alle kinderen daar even veel aan bijdragen.
Als het alleen om 'mooi' gaat, zou nagegaan moeten worden wat de kosten waren van de verandering die sowieso nodig was. Dat deel van de kosten moeten alle kinderen gelijkelijk moeten betalen. Wat de extra kosten van 'mooi' zijn, zou dan voor rekening moeten zijn van de kinderen die achter deze keuze staan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals over de nieuwe wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten per 1 maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >