Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafplaat verdwenen

10 december 2017

Vraag nummer: 53049

Na een bijzetting in een familiegraf blijkt een deel van het monument (o.a. de afdekplaat)
te zijn verdwenen. De grafdelver kan zich bij het openen en sluiten van het graf de verdwenen spullen niet herinneren (inmiddels ruim een jaar geleden) en er is ook geen foto voorradig waarop het gehele graf is te zien. Wie is nu verantwoordelijk c.q. aansprakelijk?

Antwoord:

Geachte heer,

Als u niet kunt aantonen dat er een grafplaat en andere onderdelen van het monument waren, die nu verdwenen zijn, wordt het heel lastig. Om de begraafplaats of de grafdelver ergens voor aansprakelijk te kunnen stellen, is het wel nodig dat u kunt aantonen dat er iets verdwenen is, mits de laatste zich niets kan herinneren.

Gaat het om een kerkelijke begraafplaats? U zou het bestuur ook kunnen vragen of het over foto's van de begraafplaats beschikt waar het monument op staat.
En ook in de familie eens kunnen vragen of iemand iets heeft. Misschien is er wel een achterneef die aan genealogie doet en ooit een foto heeft gemaakt.

U zou ook nog kunnen denken aan sites zoals online-begraafplaatsen.nl of graftombe.nl. Die beschikken ook over foto's van flink veel graven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder