Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafmonument verwijderen (4 maanden voor einde termijn) 1

6 maart 2018

Vraag nummer: 54111

Ik ben eigenaar van de steen en het graf van mijn vader.
Nu wil ik de steen weghalen, over 4 maanden verloopt het grafrecht.
Dit wil ik nu al doen, dit kan en mag toch wettelijk.
Wordt een beetje dwars gezeten door de begraafplaats.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier zijn geen wettelijke regels voor. Begraafplaatsen kunnen eigen regels bepalen in hun beheersverordening of beheersreglement.

Er zijn begraafplaatsen die geregeld hebben dat een graf gedekt moet zijn, maar dat het monument (alleen) kan worden verwijderd in de laatste maand van het grafrecht. Als dat bij de begraafplaats van het graf van uw vader ook zo is, bent u aan die regel gebonden.
U kunt hier onderuit komen door per direct afstand te doen van het grafrecht. Dan eindigt het recht eerder en kunt u eerder de steen weghalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie ook de vervolgvraag 'Grafmonument verwijderen (4 maanden voor einde termijn) 2'


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder