Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graflichtje op zonne-energie


9 november 2002

Vraag nummer: 1474  (oude nummer: 1831)

Fri Feb 16 10:16:57 2001

Mijn oude schoonmoeder wil op het graf van haar echtgenoot een lichtje plaatsen. Een dorpeling wist haar te vertellen dat die lampjes bestaan op zonne (licht) energie en dus "eeuwig" blijven branden. Door mij benaderde begrafenis ondernemers (Limburg!!!) zeggen alleen zo'n lampje op batterijen te kennen en vragen daar rond de fl. 1200,-- voor.
Wie werpt voor mij licht in deze duisternis?

Antwoord:

Geachte heer Sneijder,
Op er lampjes op zonne-energie zijn, kan ik u niet vertellen. Wel wil ik u(w schoonmoeder) waarschuwen dat het niet op elke begraafplaats is toegestaan om voorwerpen als lampjes op een graf te plaatsen. Begraafplaatsen willen niet onnodig betuttelen, maar men heeft er soms een probleem mee dat dit soort voorwerpen bij een storm wegwaait en dat het glas kan breken. Dan liggen overal scherven, wat dan niemand opruimt, maar waar men wel klachten van bezoekers over krijgt. Om diezelfde reden is ook op sommige begraafplaatsen ook verboden om glazen potten en vazen te gebruiken voor bloemen en planten; onbreekbaar materiaal mag dan wel.
Ook moet ik opmerken dat het op sommige begraafplaatsen ook voorkomt dat dit soort dingen wordt gestolen. Je vraagt je echt af wat mensen bezielt om persoonlijke voorwerpen van een graf te stelen, maar het komt voor. Op kleine begraafplaatsen is meestal overdag geen enkel toezicht en de grote begraafplaatsen zijn zo groot dat het aanwezige personeel niet alles in de gaten kan houden. Ik wil u alleen maar waarschuwen. Te mooie en dure lampjes e.d. kunnen op onverlaten een ongewenst verleidingseffect hebben.
Ik zou dus eerst nagaan of dit soort lampjes op doe begraafplaats zijn toegestaan.Misschien dat mensen die uw vraag lezen een tip voor u hebben en u een mailtje kunnen sturen.Ik ken geen lampjes op zonne-energie. De Volendamse uitvaartonderneming Nicodemus verkoopt "eeuwige" lampjes". Deze lichtjes zijn wel veel goedkoper dan wat u is verteld, namelijk rond de fl. 650,-. Nog niet goedkoop, maar wel voor de helft van het u genoemde bedrag.Ook zou ik adviseren om dit soort voorwerpen, met stevige schroeven of zo, aan het grafmonument vast te maken.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >