Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geen grafrechten maar toch monument opknappen

9 januari 2018

Vraag nummer: 53323

Hoi ik heb geen grafrechten ma ik wil het vervallen graf laaten opknappen waar opa mijn broer en mij oma liggen mijn broer sta op opa en oma licht er naast nu wil ik 1 dekplaat en de steen oplaten knapen en in het midden laate plaatsen de genen met de graf rechten zijn mij moeder en mijn ome en bijen geven hier voor geen toestemming
als ik het toch laat opknappen zou hun na rechter /atvo gaan en moet ik graf in aude staat herstellen Hoe zit dit graag hoor ik van u mvg

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als u niet de grafrechten hebt van deze 2 graven, kunt u geen nieuw monument plaatsen.
U hebt niet alleen toestemming nodig van de rechthebbenden, maar ook een vergunning van de begraafplaats. De begraafplaats geeft alleen vergunning aan de rechthebbenden van de graven.

Als u de bestaande monumenten op laat knappen, wil een steenhouwer ook weten of u rechthebbende bent. Want anders kan hij problemen krijgen. Hij kan het zo navragen bij de beheerder van de begraafplaats.

Als u de oude monumenten laat weghalen, kunnen de rechthebbenden, uw moeder en oom, een schadevergoeding eisen.

Ik kan mij best voorstellen dat u de graven wilt fatsoeneren, als de graven nu vervallen zijn. Dat is op zich natuurlijk een verbetering. Maar als de rechthebbenden het niet willen, kunt u ze niet passeren.

Ook is nog een punt dat de oude grafstenen het eigendom van andere personen kunnen zijn dan de rechthebbenden. U mag natuurlijk niet zomaar het eigendom van anderen weghalen en vernietigen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder