Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gedenktekens langs openbare weg (bermmonumenten)


10 april 2007

Vraag nummer: 4753  (oude nummer: 9156)

Ls,

Zaterdag 31 maart is waarschijnlijk op radio 2 een gesprek geweest met iemand die een proefschrift o.i.d. heeft geschreven over gedenktekens langs de openbare weg.

Kunt u mij informatie geven over dit onderwerp? Misschien van die uitzending of andere artikelen etc.

Alvast hartelijke dank.
Groet,

Tineke van der Schaaf

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wij hebben geen specifieke informatie over bermmonumenten. Deze adviesrubriek gaat over begraven, begraafplaatsen en cremeren en langs de weg wordt niemand begraven of gecremeerd. Bermmonumenten hebben te maken met rouw en daar gaat deze adviesrubriek niet over.

U kunt echter een paar vragen en een nieuwsbericht over bermmonumenten vinden als u boven op de pagina bij 'Zoeken' de woorden 'bermmonument' of 'berm' intypt.

Ik vond zelf een nieuwsbericht van 5 september 2004 over een landelijke Richtlijn voor bermmonumenten:
"Wie een herdenkingsteken wil plaatsen langs de openbare weg, als gedenkteken voor een verkeersslachtoffer, moet voortaan voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit schreef minister Peijs van verkeer en waterstaat afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer.
Een gedenkteken mag geen gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als het monument erg dicht bij de weg staat of zo opvallend is dat het afleidt.
De kosten voor het maken, het plaatsen en het onderhoud van het gedenkteken zijn geheel voor rekening van de nabestaanden of van de organisatie die het gedenkteken plaatst.
Rijkswaterstaat, de beheerder van de snelwegen, gaat de aanvragen voor de zogenaamde 'bermmonumenten' beoordelen.
Eerder dit jaar had Tweede Kamerlid Van Heemst (PvdA) gepleit voor een landelijke richtlijn voor het plaatsen van een gedenkteken langs de openbare weg."

Het is mij bekend dat ook enkele gemeenten bermmonumenten toestaan en er zelfs richtlijnen voor hebben, maar welke gemeenten dat waren, ben ik weer vergeten. Waarschijnlijk is dat via een zoekmachine als Google wel te vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >