Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eigen ontwerp grafmonument ('gepikt' door steenhouwer; vervolg vraag 5179)


21 maart 2005

Vraag nummer: 3776  (oude nummer: 5750)

Ik wilde u vragen of een eigen ontworpen grafmonument nagemaakt mag worden door de steenhouwer?
Dit is namelijk bij ons het geval de steenhouwer die wij opdracht hebben gegeven om een monumentje te maken voor ons dochtertje heeft het opgenomen in zijn catalogus een foto van ons(orginele) monumentje op hun website gezet en na navraag blijkt dat hij vier monumentjes heeft vervaardigd en geplaatst.
Ik vraag me nu af waar ik moet beginnen als ik hier stappen tegen moet ondernemen?

vriendelijke groeten,
Willem Post

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is - naar ik aanneem - het vervolg van vraag 5179 "Grafsteen (van eigen ontwerp in catalogus)" van - naar ik aanneem - uw vrouw.
De vervolgstap is tegen de steenhouwer zeggen dat het niet mag. Maar dat hebt u waarschijnlijk al gedaan en dat heeft waarschijnlijk niet geholpen.

Dan is het zaak, als u er werk van wilt maken, om een advocaat in te schakelen.
Ik kan u van een afstand niet zeggen wat u vervolgens precies moet doen. Ik zou o.a. foto's van het oorspronkelijke monument moeten zien en van de catalogus en alle correspondentie en (telefonische en persoonlijke) contacten in kaart willen zien. Dat kunt u dan aan de advocaat geven.

Wat geëist kan worden is een verbod om het monument nog verder in productie te nemen en te verkopen. Voor de monumenten die al gekocht zijn is het eigenlijk niet mogelijk om de zaak terug te draaien, omdat onschuldige ouders er de dupe van worden, maar er behoort een financiële vergoeding per monument tegenover te staan. Dan maakt het nog verschil of een monument werd verkocht voordat u het ontdekte, of nadat bezwaar maakte. Voor de monumenten die niet te goeder trouw zijn verkocht past m.i. een forse schadevergoeding. Ik denk dan aan een vergoeding van zo'n 40% van de verkoopprijs van het monument. En van 20% voordat u ging klagen. Dan maakt de steenhouwer er (een beetje) verlies op en dat is precies de bedoeling.
Maar u kunt dat zelf niet afdwingen als de steenhouwer de onrechtmatigheid en onredelijkheid van zijn optreden niet inziet. Daarvoor zijn advocaten.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >