Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dat iemand zomaar achter je rug om een grafsteen kan plaatsen


27 september 2016

Vraag nummer: 47525

mijn vraag luidt mijn broer is 5 jaar geleden overleden.
Maar omdat mijn fam verdeeld in elkaar zit heeft mijn oudste broer een grafsteen laten plaatsen met een vergunning achter ons rug om.maar nu komt het mijn middelste broer is de belang hebbende van het graf heeft de vergunning daar ook voor .Kunnen we ons oudste broer verwittige om de grafsteen te laten verwijderen ondanks dat hij ook een vergunning heeft.Wat ik heel vreemd vind het kan toch niet zo zijn dat iedereen zomaar een grafsteen kan plaatsen.
Dat we zo lang gewacht hebben komt omdat mijn vader nog leefde maar die was op leeftijd.
Dan ga je geen recht procudure beginnen maar nu mijn vader is overleden 31 aug willen wij nu ons oudste broer aan pakken.Wij zouden graag zien dat de steen verwijderd wordt van mijn broer maar wie gaat dat betalen .

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gaat het om een algemeen graf of een particulier graf? Ik neem aan een particulier graf. Dan is 1 persoon de rechthebbende van het graf. Ik snap dan niet hoe 2 personen een vergunning van de begraafplaatsghouder zouden kunnen krijgen om een grafsteen te plaatsen. Maar de rechthebbende op het graf beslist welke steen hij wil of niet.

Het hebben van een vergunning om een grafsteen te kunnen plaatsen, geeft geen recht om een steen te plaatsen, als de rechthebbende op het graf het niet wil.
Ik trek een vergelijking met een vergunning om een huis te bouwen. Leuk voor hem als iemand een bouwvergunning heeft, maar als de eigenaar van de grond niet wil dat iemand anders op zijn grond een huis bouwt, is die vergunning een betekenisloos stuk papier.
Dat geldt ook voor een vergunning om een grafsteen te plaatsen als de rechthebbende op het graf er niet mee akkoord gaat.

De rechthebbende op het graf, uw middelste broer, kan de oudste sommeren om op zijn eigen kosten zijn steen te verwijderen.

Toch is dit een beetje een raar verhaal. Want hoe kan de beheerder van de begraafplaats vergunning aan 2 verschillende mensen geven om een steen te plaatsen? De beheerder had ook feitelijk geen medewerking aan het plaatsen mogen geven zonder zich er van te vergewissen dat de rechthebbende op het graf er mee eens was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Er is een nieuwe wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten per 1 maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >