Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Boomstam groeit tegen grafmonument


15 augustus 2020

Vraag nummer: 61355

Een boom, later geplant en eigendom van het kerkbestuur, drukt nu met de onderzijde van de stam tegen de achterste plint van het liggend grafmonument met te verwachten schade hieraan. Is het kerkbestuur te verplichten deze boom weg te halen?

Antwoord:

Geachte heer,

Het kerkbestuur is in principe niet verplicht om de boom weg te halen. Maar wel om schade aan het monument te vergoeden en te zorgen dat er - bij schade - voldoende ruimte is voor een nieuw (door haar te betalen) monument.
Dus per saldo is het voor het kerkbestuur verstandig om de boom weg te halen. Want uiteindelijk moet dat toch gebeuren; alleen is er later meer schade en zijn de kosten hoger.

Ik adviseer u om van alle kanten duidelijke foto's van het graf en van de boom te maken. En het kerkbestuur schriftelijk te waarschuwen dat er schade gaat ontstaan, waar zij aansprakelijk voor is als er niet wordt ingegrepen.

Er is jurisprudentie dat als er conflict is tussen graf en boom, de boom moet wijken.
Ik had begin dit jaar nog een administratiefrechtelijk kort geding aangespannen tegen een gemeente die niet wilde begraven in een graf omdat daar schade door zou kunnen ontstaan aan een boom. De gemeente gaf na onderzoek op laatste moment toe.

In het algemeen is het erg onverstandig om op een begraafplaats een boom vlak naast een graf(monument) te planten. Vroeg of laat ontstaan er problemen met de stam of wortels.

Mij valt nog een andere invalshoek te binnen. Als de begraafplaats verstandig is, heeft ze de maten van het graf benoemt in haar beheersreglement of een uitvoeringsregeling. Als de boom binnen de formele maten van het graf groeit, hebt u wel een formeel correcte aanleiding om verwijdering van de boom te vragen, ook voordat er schade is ontstaan. Niemand mag iets binnen 'uw' oppervlak plaatsen.

Zie de andere vragen over bomen in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >