Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzetten naam echtgenoot


18 juli 2018

Vraag nummer: 55673

Op 7 mei jl. is een kennis(vrouw) van mij begraven, haar man ligt al een paar jaar in het graf.

Wanneer wordt de naam van de vrouw erbij gezet?


Ps. ik denk dat ze haar lichaam aan de wetenschap heeft gegeven. Niemand wil mij dat zeggen.


Komt haar naam er dan niet op te staan?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn geen regels of vaste gebruiken wanneer de naam van de tweede begraven persoon op het grafmonument komt te staan. Het is net wanneer men tijd heeft om een steenhouwer te zoeken, de steenhouwer tijd heeft, etc.
Soms is het zo dat de nalatenschap nog onbeheerd is en niemand gerechtigd is om namens de erfgenamen de aanpassing van de steen te regelen. Soms is er geen geld in de nalatenschap en wordt er nooit een naam bij geplaatst.

Het zou inderdaad best zo kunnen zijn dat iemands lichaam aan de wetenschap is gegeven. Maar dan kan toch de naam op het grafmonument staan. Want men mag op een gedenkteken op een graf ook de naam zetten van iemand die daar niet begraven is. Bijvoorbeeld van mensen die op vakantie in een kloof zijn gevallen en wiens lichaam nooit geborgen is. Of van een van de vele mensen die jaarlijks vermist worden en waarvan onzeker is of ze nog leven of niet. Of van iemand die gecremeerd is en wiens as ooit elders verstrooid is. Maar zeker ook van iemand die zijn lichaam aan de wetenschap heeft geschonken.

Aan de andere kant is er geen verplichting om de namen van mensen die ergens begraven zijn, ook op het gedenkteken te zetten. Soms is er gewoonweg geen geld voor. Maar soms willen mensen ook anoniem begraven worden.

Ik vind zelf altijd wel bijzonder om te zien de grafmonumenten waar 'ons vader' of 'ons moeder' op staat, of alleen maar 'vader' en 'moeder'. Wie het moet weten, weet wie daar begraven is. Wie het niet hoeft te weten kan het hier niet uit afleiden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >