Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beplanting op graf afgeknipt door beheerder (buxusmot)


13 september 2020

Vraag nummer: 61531

mag buxusplantjes op graf van ouders zonder toestemming van de rechthebbenden ( kinderen) in opdracht van de beheerder tot de grond toe afgeknipt worden terwijl het graf netjes onderhouden wordt ?

Antwoord:

Geachte heer,

Normaal gesproken niet, maar bij buxus wel.

Normaal gesproken is het zo dat de rechthebbende van het graf de beplanting op het graf moet onderhouden binnen de kaders van de verordening of het reglement van de begraafplaats. De beheerder kan niet zomaar beplanting en planten verwijderen of afknippen. Dat kan alleen als er een goede reden voor is.

In het geval van buxus is er een goede reden: de buxusmot. Dit diertje teistert sinds een paar jaar tuinen en parken in Nederland en rukte steeds verder op.

Ik weet er alles van, want van achter het bureau waar ik deze tekst zit te typen, kijk ik op mijn tuin, die vroeger werd opgesierd door gebogen haagjes van buxussen, die samen een grote kroon vormden. Ik schat een formaat van 4 bij 6 meter. Nu kijk ik tegen een gat in mijn tuin aan. Deze winter en dit voorjaar zijn alle buxussen gerooid, omdat de planten dood waren of dood gingen en om de plaag te stoppen.
Ook dode planten mogen niet blijven zitten, omdat de mot zich daar ook nestelt.

Zoekt u het maar eens op, op internet.

In het geval van planten die andere planten besmetten, of waar beestjes op zitten die andere planten aantasten, is het de plicht van de eigenaar of de beheerder om maatregelen te nemen om verdere besmettingen te voorkomen.

In het geval van buxussen wordt aangeraden om deze te vervangen door ilex, dat er ongeveer hetzelfde uitziet, maar dat niet door motten wordt aangetast. Er zijn verschillende soorten.

Zie vergelijkbare vragen over beplanting in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Van 26 mei tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >