Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beheer wil zerk verplaatsen. Mag dit? Kosten?


11 september 2017

Vraag nummer: 51944

Goedemiddag,
Mijn schoonvader is in november 2015 begraven in Hoogkerk (Groningen) met een grafkelder. Nu stelt het beheer van de begraafplaats dat het graf 10 cm te ver naar achteren is geplaatst, en zij willen nu de zerk verplaatsten. Als familie zijn wij het hier niet mee eens. Mogen zij dit zomaar ( laten) doen, en zo ja voor wie zijn de kosten?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan deze vraag natuurlijk ook niet direct beantwoorden. Want ik ken de situatie niet en met uw vraag geeft u te weinig gegevens. Want de vraag is dan: waarom? Waarom wil de beheerder dat de zerk iets meer naar voren moet worden geplaatst? De beheerder zal zeker een reden genoemd hebben. Ligt hij ergens tegen aan, ligt hij uit de lijn, klopt het formaat van de zerk niet, wat is de achterliggende reden?
En klopt dat, dat iets uit de lijn ligt of te groot is, etc.?
En waarom komt men er blijkbaar nu in 2017 mee en is dit niet meteen bij de plaatsing van de zerk in 2015 of begin 2016 geconstateerd? De beheerder moet daar normaal gesproken toezicht op houden.

De maat en ligging van de kelder bepaalt meestal de maat en de ligging van de grafzerk. Daarom begin ik met de kelder.
Was de grafkelder al aanwezig, zodat u het graf inclusief kelder huurde, of hebt u de kelder zelf door een gespecialiseerd bedrijf laten plaatsen?
In het eerste geval kan de plaats van de kelder geen discussie zijn. In het tweede geval misschien wel. Maar dan is het de taak en bevoegdheid van de beheerder om toezicht te houden bij de plaatsing van de kelder en direct in te grijpen als iets niet klopt. Dan moet je daar in 2017 niet meer mee aankomen.

Ook voor de plaatsing van de zerk geldt, dat de beheerder toezicht moet houden. Normaal moet een steenhouwer eerst een tekening met maten aanleveren, voor er toestemming van de gemeente komt om de steen te plaatsen. Als dat in orde was, is de steen misschien feitelijk niet correct geplaatst. Maar had de beheerder dat niet meteen kunnen constateren?

Als de steen niet goed is geplaatst en de leverancier wist dat of behoorde dat te weten, zijn de kosten van verplaatsing voor de leverancier.
Ik zie niet snel dat u als familie voor de kosten van verplaatsing zou moeten opdraaien, omdat de steen niet hebt geplaatst. Als er fout geplaatst is, is dat of een fout van de steenhouwer, of een fout van de beheerder die niet goed toezicht hield bij de plaatsing.

Omdat ik verder te weinig gegevens heb, ken ik er niet meer over zeggen.

Als de beheerder meent dat u fout bent, moet hij dat in een brief zetten en motiveren. Tegen die brief kunt u mogelijk bezwaar aantekenen of de klacht doorleiden aan de steenhouwer.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >