Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afmetingen monument


19 maart 2003

Vraag nummer: 2091  (oude nummer: 2488)

Wed, 19 Mar 2003 08:41

Geachte heer,

Mijn dochter loopt tegen een regelgeving op betreffende de maximale afmeting van de grafplaat.
Betreffende gemeente hanteert een max. lengte maat van 1,80 meter.
Het graf is uitgegraven op 2,20 meter.
Zij is van mening dat er minimaal een plaat van 2 mtr. op het graf moet.
Als dit niet toegestaan wordt staat zij, bij bezoek aan het graf, in wezen op het hoofd van haar geliefde. Dit is voor haar niet acceptabel.

Wat is uw advies in deze?

Bij voorbaat dank,

Antwoord:

Geachte heer,

Mijn advies komt te laat, want mijn advies is standaard om vóóraf op een begraafplaats te gaan kijken en de situatie tot je door te laten dringen, alvorens er iemand te laten begraven.
En als er dan aspecten zijn die je niet aanstaan, zoals dat je alleen liggende stenen mag leggen als je een staande wilt, of andersom, dan kun je nog naar een andere uitwijken.

Regels voor formaten van grafmonumenten zijn heel gebruikelijk. En een maat voor een zerk van maximaal 180 cm is ook tamelijk gangbaar. Met de grondmaat van het graf heeft e.e.a. niets te maken. De grondmaat regelt primair de onderlinge afstand tussen de graven.

Ik vrees voor uw dochter dat aan e.e.a. niets te doen is. Ze kan er wel over klagen, maar heeft juridisch geen poot om op te staan. Ik zou andersom ook de gemeente ook niet adviseren om een uitzondering te maken, omdat elke uitzondering een precedent schept om van de voorschriften af te wijken. Uw dochter zou alleen eens rond kunnen kijken of er graven met andere formaten zijn. Als voor anderen wél een uitzondering is gemaakt, kan zij hetzelfde verlangen. Echter, je moet dan ook letten op de datum. Als een graf uit bijvoorbeeld 1988 wel een ander formaat monument heeft en in 1990 zijn de huidige regels/formaten vastgesteld, dan is de situatie van 1988 niet maatgevend. Wél, als de regels van 1990 zijn en er in 1995 een uitzondering is gemaakt.

mr W.G.H.M. van der Putten

19 maart 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >