Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanvechten tekst op grafsteen vader


13 juni 2017

Vraag nummer: 51005

Mijn vader is onlangs overleden, en voor het overlijden heeft hij alles zelf geregeld en doorgesproken met zowel mij, mijn zus en onze stiefmoeder.
Mijn overleden moeder wilde hij niet op de rouwkaart gezet hebben, maar WEL op de grafsteen...(weduwe van)
Nu heeft mijn stiefmoeder een hele andere steen besteld als dat de wens van mijn vader was, en ook wordt mijn moeder NIET vernoemt.....Ik vindt dit zeer respectloos naar ons toe, maar zeer zeker naar mijn vader, omdat dit zijn wens was...
Hoe kunnen we dit aanvechten?

mvg Jeroen van de Berg

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn diverse manieren om dit aan te vechten. Welke manier voor u en uw situatie geschikt is, kan ik - van een afstand, zonder details van de kwestie t e kennen en zonder u en uw familie te kennen - niet beoordelen.

Als eerste moet natuurlijk via redelijk overleg worden geprobeerd om uw stiefmoeder er toe te bewegen om de wens van uw vader te volgen.
Als redelijkheid niet helpt, kunt u dreigen met een rechtszaak. Of een rechtszaak kans maakt, hangt er van af hoe duidelijk de wens van uw vader was. Of hij op papier staat - liefst in een testament of codicil - en wie behalve u en uw stiefmoeder nog van de wens af wist.
Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt, kunt u die inschakelen.
Wellicht is het mogelijk om andere wijze de medewerking van uw stiefmoeder af te dwingen, bijvoorbeeld door lastig te zijn bij de afwikkeling van de nalatenschap. U kunt weigeren de kosten van de steen voor rekening van de nalatenschap te laten komen als hij niet in overeenstemming met de wens van uw vader is. U kunt de steenhouwer al waarschuwen dat hij niet uit de nalatenschap betaald zal worden. Misschien zijn ook andere acties te bedenken.

In elk geval is het verstandig om aan dossiervorming te doen: te noteren wanneer uw vader wat precies heeft gezegd in aanwezigheid van wie. Om te noteren wat met uw stiefmoeder besproken is en wanneer. Verdere contacten over dit onderwerp zou ik zo veel mogelijk schriftelijk doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >