Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aansprakelijkheid schade grafbedekking (gemeente is aansprakelijk)


21 augustus 2018

Vraag nummer: 55886

Beste van der Putten,

Er is een staande grafsteen afgebroken van een graf onbepaalde tijd en gevallen op een naastgelegen graf. Het naastgelegen graf is beschadigd en wil de schade verhalen op de gemeente omdat men vindt dat de gemeente zorgplicht heeft. De rechthebbende van de veroorzaakte schade is niet te traceren door verjaring van de gegevens. Daarbij kunnen we om privacy redenene ook geen adressen beschikbaar stellen. Is de gemeente dan aansprakelijk?

mvg Meile Postma

Antwoord:

Geachte heer,

De rechthebbende van het graf dat schade ondervonden heeft, heeft gelijk. Hij of zij kan de schade verhalen op de gemeente als begraafplaatshouder.

Een begraafplaatshouder hoort een actueel bestand van rechthebbenden te hebben. En ook een actueel bestand van eigenaren van grafbedekkingen, wat verschillende personen kunnen zijn. Als de gemeente dat niet heeft, is zij in gebreke ten opzichte van belanghebbenden zoals de rechthebbende met schade. Die kan op geen enkele andere manier dan via de begraafplaatshouder te weten komen wie de eigenaar van de afgebroken grafsteen is.

Wat betreft de privacy: ik begrijp het belang van privacy in het algemeen, maar iedereen doet er momenteel enorm spastisch over. Ik zie geen enkele reden of wettelijke belemmering om een rechthebbende die schade heeft door een buurgraf, niet te vertellen wie de rechthebbende van dat buurgraf en/of de eigenaar van het grafmonument is. Als de gemeente niet kan vertellen wie de rechthebbende en/of eigenaar is, is de gemeente zelf aansprakelijk wegens het niet op orde hebben van haar administratie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >