Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aansprakelijkheid diefstal/vandalisme


8 december 2003

Vraag nummer: 2731  (oude nummer: 3553)

Recentelijk heb ik een aantal vragen ontvangen betreffende de aansprakelijkheid bij beschadiging of diefstal. In het eerste geval betreft het een begraafplaats waar, waarschijnlijk door vandalisme, de grafsteen van betrokkene is beschadigd. Deze begraafplaats is vrij toegankelijk, heeft geen muur of hekwerk rondom. De meneer vraagt zich af of de begraafplaats aansprakelijk is te stellen wegens nalatigheid in preventieve maatregelen of zelfs gewoon aansprakelijk omdat het op het terrein van de begraafplaats is gebeurd.

Het tweede geval betreft een lantaarn die gehaald zou zijn van een deel van het grafmonument dat vanwege bijzetting in het graf door de steenhouwer, met toestemming van de begraafplaats, elders op de begraafplaats was
gelegd. Uitgaande van diefstal is hiervoor de steenhouwer aansprakelijk voor te stellen, omdat de rechthebbende hem opdracht heeft gegeven, via de uitvaartondernemer, om de steen te verwijderen ervan uitgaande dat deze op een veilige plaats werd geborgen? Is hiervoor de begraafplaats aansprakelijk omdat het op een onbeschermd deel van de begraafplaats was gelegd (buiten)? Of betreft het gewoon een risico voor rechthebbende?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een en ander is in beide gevallen m.i. gewoon risico van de rechthebbende.

Ik vraag me trouwens ook af waarom mensen zo vaak een begraafplaats aansprakelijk willen stellen. Stel dat er iemand bij mij op bezoek komt en die stalt zijn fiets of auto bij mij in de oprit. Het voertuig wordt gestolen. Waarom zou ik dan als eigenaar van de ondergrond aansprakelijk zijn?

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >