Wie beslist over opruiming graf?


19 december 2017

Vraag nummer: 53137

Geachte heer van de putten.

Het graf van mijn zus wil mijn zwager opruimen na 20 jaar,mijn zwager betaald wel de graf rechten,Ik wil het graf behouden,heb ik daar iets over te zeggen, en mag ik de grafrechten betalen,zodat het graf blijft behouden?
En als ik de grafrechten wil betalen,mag mijn zwager dan toch het graf verwijderen?

Antwoord:

Geachte heer,

De houder van een begraafplaats beslist of een graf wordt geruimd of niet. Niet de voormalige rechthebbende. In dit geval uw zwager.

U kunt de administratie van de begraafplaats al tijdig laten weten dat als uw zwager de grafrechten niet wil verlengen, u het graf wilt voortzetten. En hen vragen om daar niet met uw zwager over te spreken om hem niet op gedachten te brengen.

Ik zou er als ik u was niet al te veel over praten in de kring van de familie. Als de verhouding tussen uw zwager en u(w familie) goed zou zijn, zou uw zwager u wel aanbieden om het graf voort te zetten, als u dat zou willen. Uw vraag doet vermoeden dat uw zwager het graf zou willen laten verdwijnen, juist een beetje om dwars te liggen. Als dat zo is, kunt u hem beter niet provoceren en geen actie uitlokken. Hij heeft bijvoorbeeld het recht, zolang hij rechthebbende is en het grafrecht nog loopt, om de grafsteen te verwijderen en te vernietigen. Maar niet meer, als hij het grafrecht niet verlengt en afstand doet van het monument. Als niemand er over praat zal uw zwager waarschijnlijk niet de behoefte voelen het monument te verwijderen. Dan kunt u het graf samen met het monument verwerven.

Zie vergelijkbare vragen over het bewust laten ruimen van een graf om anderen dwars te zitten in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'. En over het weigeren om een graf over te laten schrijven ook om anderen dwars te zitten in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: : Van wie is de grafsteen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >