Weghalen van een graf


14 september 2009

Vraag nummer: 6867  (oude nummer: 13817)

Onlangs kwam ik met mijn moeder bij het graf van haar ouders. Het graf was weg. Mijn vraag: Mag de gemeente dit zomaar doen.
Mijn vader was rechthebbende nadat mijn oom was overleden. Mijn moeder weet zich te herinneren dat er een brief is geweest maar dat ze hier niet op zijn ingegaan, ook weet ze achteraf te vertellen dat er een bordje bij het graf heeft gestaan, maar ze hebben dit niet begrepen. De gemeente zegt er vanuit gegaan zijn dat er geen rechthebbende meer was. Dit vind ik vreemd, want er waren 5 kinderen, twee zijn inmiddels overleden, maar drie kinderen zijn er nog, Had de gemeente niet eerst moeten natrekken of er nog kinderen leven alvorens het graf te verwijderen?

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is het intrappen van een open deur als ik zeg dat een gemeente niet 'zomaar' een graf mag weghalen. Dat weet u ook wel. Maar de vraag is of het in dit geval 'zomaar' is geweest.

Als de termijn van uitgifte van een graf verlopt, stuurt een begraafplaatshouder zoals een gemeente gewoonlijk een aanbod voor verlenging. Krijgt men geen respons, dan plaatst men een bordje met het verzoek om contact op te nemen met de administratie. Zodat de rechthebbende dat ziet en eventueel ook anderen kunnen reageren,
En tja, als mensen wel post hebben gehad en een bordje hebben gezien, maar nergens op reageren, dan vind ik het niet vreemd dat de begraafplaatshouder er op een bepaald moment van uit gaat dat er geen rechthebbende meer is.

Een gemeente is geen notaris die erfgenamen moet opsporen. Een gemeente hoeft geen genealogisch onderzoek te gaan doen of een overledene kinderen had en na te gaan of die kinderen nog leven en waar zij wonen. Een gemeente mag verwachten dat mensen op post en een bordje reageren.

Bovendien weten mensen zelf ook voor wat voor termijn een graf is uitgegeven, daar hebben ze zelf ook papieren van gehad. Dus kunnen ze zelf ook actie ondernemen om het gebruiksrecht van een graf te verlengen als zij daar prijs op stellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >